Vasaras traumu līderi- velosipēdi, rotaļu laukumi un batuti

Analizējot 2013. gada traumas, kas gūtas iestājoties siltam laikam un sākoties skolēnu brīvlaikam, redzams, ka biežākie vasaras traumu ierosinātāji ir velosipēdi, rotaļu laukumi, batuti un skrituļslidas, augstāko atzīmi skaita ziņā, sasniedzot maija un jūnija mēnešos.

 

Mediķi atbalsta bērnu fiziskās aktivitātes un aktīvo atpūtu, taču, vecāku uzdevums ir izskaidrot kā bērnam parūpēties par drošību aktīvās atpūtas laikā, kā arī nodrošināt ar nepieciešamajiem aizsarglīdzekļiem.

 

Visbiežāk jeb 408 gadījumos palīdzība bijusi nepieciešama bērniem, kuri traumas guvuši, braucot ar velosipēdu turklāt 25% gadījumu tika gūti galvas sasitumi un smadzeņu satricinājumi, bet atlikušie 75% sastāda lūzumi, sasitumu, locītavu mežģījumi u.c. Tāpēc mediķi aicina vecākus nodrošināt bērnus ar atbilstošiem drošības līdzekļiem.

 

Pērn, spēlējoties rotaļu laukumos- šūpojoties šūpolēs un braucot pa slidkalniņiem, 234 bērni guvuši gan galvas traumas, gan dažādus lūzumus un sasitumus. Vecāki, nepaļaujieties uz rotaļu laukumu drošību, paši pievērsiet uzmanību bērna drošībai un veselībai bērnu rotaļu laikā.

 

Trešo vietu vasaras traumu statistikā ieņem batuts, proti, 2013. gada vasarā 176 bērni lēkājot uz tā, guvuši dažādus locītavu mežģījumus, sasitumus, kā arī lūzumus. Jāpiemin, ka bērni traumas gūst arī krītot no batuta, ja tam nav nodrošināts nepieciešamais aizsargtīkls.

 

Savukārt, braucot ar skrituļslidām, skrejriteņiem un skrituļdēļiem dažādus nobrāzumus, sasitumus un lūzumus guvuši 132 bērni.

 

Statistikas dati liecina, ka katru gadu bērnu skaits, kuri guvuši dažādas traumas, pieaug- 2011. gadā BKUS sniedza palīdzību 19 144 bērniem, kuri guvuši dažādas traumas, 2012. gadā – 21 125 bērniem, savukārt pērn, 2013. gadā, jau 23 477 bērniem.

 

Kustības un kustību prieks ir svarīgs veselības nodrošinātājs, kas bērniem dod iespēju baudīt un iepazīt pasauli! Aicinām pieaugušos atcerēties – bērni mācās nevis no teorijas grāmatām, bet no saviem tuviniekiem- rādiet piemēru ar savu rīcību, lai vasaras brīvlaiks būtu krāsainu mirkļu pilns. 

 

Foto: dzirkstele.diena.lv

TOP Komentāri

avatar