Vasara – motorolleru ēra. Padomi motorolleru iesācējiem

Divriteņu transporta līdzeklim ir vairākas priekšrocības pār citiem transporta līdzekļiem īpaši vasaras laikā – tas ne tikai sniedz brīvības izjūtu un ļauj izbaudīt ātrumu, bet ir ekonomisks un ātrs pilsētas transports, ļaujot izvairīties no sastrēgumiem.

Kā norada motoeksperts un instruktors Uģis Spēlmanis, izvēloties motorolleri uzmanība jāpievērš ne tikai tehniskiem parametriem, bet arī savam augumam, jo motorolleri ir ļoti individuāls transporta līdzeklis, un katram to ir jāizvēlas vairāk sev piemērotu. Tad arī ir jāsaprot, kādos apstākļos motorollers tiks izmantots – vai tiek plānots braukt pa pilsētu, vai arī būs jādodas ārpus pilsētas, vai pat plānots braukt pa zemes ceļiem. No tā būs atkarīgi  riteņi – riteņu diametrs un platums. Kad aptuveni ir skaidrs motorollera mērķis atkarībā no individuāliem parametriem – pēc tam jau var izvelēties ražotāju. Motorollerus pārsvarā ražo Japānā, Ķīnā, Eiropā un katram ir sava specifika.

Motorolleri ir pilnīgi oficiāli transportlīdzekļi, uz kuriem attiecināmas visas formalitātes, kādas jāizpilda, ja ir velme iegādāties un lietot šo braucamrīku. Lai pārvietotos ar motorolleri, ir nepieciešama mopēda vadītāja apliecība, kuru iegūstot ir jākārto gan teorētiskais, gan braukšanas eksāmens. Derīgas ir arī jebkuras kategorijas autovadītāja tiesības.

“Patīkami, ka ar motorolleri var diezgan ātri apgūt braukšanas prasmes, bet, protams, tas ir ļoti individuāli. Profesionāļi neiesaka apgūt braukšanas prasmes individuāli, bet tomēr, ja ir vēlme darīt to patstāvīgi, tad jāievēro visi drošības noteikumi, un tas ir jādara tikai slēgtā teritorijā. Nekāda gadījumā nedrīkst sāk mācīties uz ielas, kur ir arī cits transports”, norāda motoeksperts un instruktors Uģis Spēlmanis.

Apgūstot braukšanas prasmes autoskolā, jau pirmajās nodarbībās instruktors varēs pateikt, cik daudz laika būs nepieciešams, bet nevar apgalvot, ka, piemēram, pietiks ar divām trīm nodarbībām, lai spētu iemācīties braukt. Kā norada motoeksperts, motobraucēji mācās visu laiku, jo braukšana ir cieši saistīta ar laika apstākļiem. Protams, obligātas ir aizsargķiveres gan vadītājam, gan pasažierim.

“Pirmo reizi izbraucot uz ceļa, ar motorolleri ir jāpievērš pastiprināta uzmanība visiem – gan mašīnām, kas brauc mums pretī un kuras mūs apsteidz, gan gājējiem, gan arī suņiem un citiem dzīvniekiem, kuri var parādīties uz ielas, tāpēc vadot motorolleri ir jābūt ļoti uzmanīgam. Ir jāskatās uz priekšu, bet tomēr jāredz visus 360 grādus sev apkārt.”, atklāj motoeksperts un instruktors Uģis Spēlmanis.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar