Valsts prezidents aicina atteikties no alkohola pārdošanas plastmasas pudelēs

Valsts prezidents atzinīgi novērtējis likumā ietvertos alkohola tirdzniecības ierobežojumus un virzību uz atteikšanos no alkohola tirdzniecības lielās tilpuma vienībās plastmasas pudelēs. Vienlaikus Valsts prezidents aicinājis vērtēt iespējas vispār atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē.

“Alkoholisko dzērienu tirdzniecības plastmasas iepakojumā aizliegums daudz lielākā mērā samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu un uzlabotu kopējo sabiedrības veselību”, vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei raksta Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Valsts prezidents arī norādījis, ka likuma ieviešanas gaitā nebūtu vēlams saražotā plastmasas iepakojuma apjoma ievērojams pieaugums. Tā kā liela daļa plastmasas izstrādājumu, tajā skaitā alkoholisko dzērienu iepakojumi nonāk vidē atkritumu veidā, to ilgstošā sadalīšanās procesā videi tiek nodarīts būtisks kaitējums.

“Plastmasas izmantošanas ierobežošana ne tikai alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē, bet arī citās tautsaimniecības nozarēs kopumā sekmētu tīrākas un nepiesārņotākas vides saglabāšanu un attīstību nākotnē”, uzskata Valsts prezidents.

Izvērtējot divdesmit Saeimas deputātu iesniegto otrreizējas caurlūkošanas lūgumu par Saeimas 2017. gada 11. maijā pieņemto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā spēkā stāšanās laika atlikšanu līdz 2020. gada 1. septembrim, Valsts prezidents atgriezis likumu Saeimā. Valsts prezidents aicinājis vērtēt, vai alkohola tirdzniecības ierobežojumu spēkā stāšanās atlikšana uz trim gadiem ir pamatota un kāds laika periods patiešām būtu nepieciešams, lai pienācīgi sagatavotos jaunajam regulējumam.

TOP Komentāri

avatar