Vairāk nekā pusi Latvijas iedzīvotāju satrauc iespējamība gūt traumas

ERGO dati liecina, ka īpaši vasaras periodā – brīvdienās un atvaļinājumu laikā – raksturīgās traumas ir dažādu veidu sastiepumi, smadzeņu satricinājumi, grieztas brūces un kaulu lūzumi. Kopumā gadu no gada tipiskās traumas ir līdzīgas. Bērniem vistraumatiskākās nodarbes ir saistītas ar lēkāšanu uz batuta un šūpošanos šūpolēs vai atrodoties to tuvumā – tur tiek gūti smagi sasitumi un galvas traumas. Savukārt pieaugušie vasarā visbiežāk traumas gūst negadījumos sportojot, pārvietojoties ar moto transportu, kā arī atpūšoties un izklaidējoties.

“Brīvdienās un dažādās svinībās, kas vasarā bieži tiek rīkotas arī brīvā dabā, cilvēki, atpūšoties un izklaidējoties, kļūst pārdroši un pat bezrūpīgi. Tādējādi tiek zaudēta modrība un gūtas dažādas traumas, visbiežāk – lūzumi un sasitumi. Gada siltajos mēnešos daudzi brīvajā laikā pievēršas arī sportiskām aktivitātēm, nereti pārvērtē savus spēkus un gūst sasitumus un sastiepumus,” atgādina ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.                           

Lai pasargātu sevi no traumām iesaka:

– Ņemt vērā, ka vasarā ķermeņi ir vairāk atkailināti, jo ir silts, un tādējādi vairāk pakļauti sīku traumu iespējamībai – nobrāzumiem, apdegumiem (t.sk. saulē), iegriezumiem u.tml.

– Būt uzmanīgiem peldoties, jo, atsākoties peldsezonai, ūdenstilpēs var būt stikla lauskas, skārda bundžas u.tml. asi priekšmeti, kas var radīt nopietnus mīksto audu savainojumus.

– Būt uzmanīgiem pie ugunskura vai grila, kur ir atklāta liesma, kā arī uzmanīgi lietot degšķidrumu.

– Lēkājot uz batuta, gan bērniem, gan pieaugušajiem atcerēties svarīgākos drošības noteikumus – nelēkāt vairākiem vienlaikus un uzstādīt norobežojošo aizsargtīklu.

Būt divtik uzmanīgiem, gan peldoties svešā vietā, gan mērojot nepazīstamus ceļus vai takas.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar