Vai viedās sporta ierīces palīdz sasniegt labākus rezultātus?

Jau tagad vairāki profesionāli sportisti aktīvi pielieto jaunu tehnoloģiju sniegtās priešrocības lielisku panākumu sasniegšanai. Šīs ierīces spēj nodrošināt detalizētu un precīzu informāciju treneriem, sportistiem un fitnesa entuziastiem. Kamēr profesionālis šos datus izmantos, lai novērstu svarīgu spēlētāju traumas, uzlabotu tehniku, ka arī konkurentu analīzei, amatieris spēs labāk saprast un tādējādi uzlabot savu individuālo veiktspēju un rezultātus.

 

Profesionālajā basketbolā un futbolā novērota visplašākā valkājamo ierīču izmantošana sportistu veselības stāvokļa novērošanai. Vairākas vadošās NBA komandas izmanto šīs ierīces, lai ļautu treneriem uzraudzīt visa veida parametrus, sākot ar ātrumu un paātrinājumu un beidzot ar spēku, ko rada katra kāja lēciena brīdī – nelīdzsvarots metiens lēcienā var brīdināt trenerus par kājas savainojumu pat pirms pats spēlētājs konstatē problēmu. Futbolistiem spēles laikā veicot nepārtrauktas kustības vidēji 11 līdz 15 kilometrus, trenerim nepieciešams rūpīgi uzraudzīt savu spēlētāju izturības līmeni un eksplozivitāti, kad tiek pieņemti lēmumi kad un kuru nomainīt. Kamēr tradicionālas metodoloģijas piekritējiem nepieciešams paļauties uz konkrētās situācijas stratēģiju un izjūtām, Vācijas izlases treneris 2014. gada FIFA Pasaules kausa izcīņas finālspēlē pret Argentīnu izmatoja no valkājāmajām ierīcēm iegūtos datus, lai kontrolētu spēlētāju veselību un izturību un lai izdarītu izvēli par labu pussargam Mario Gecem, kurš devās laukumā un guva finālspēlē uzvaru  nesošos vārtus.

 

Pagaidām gan joprojām nav skaidrs, vai ar valkājamajām ierīcēm iegūtu konkrētu datu pieejamība atrisina sporta veiksmju netveramos elementus un vai profesionāliem sportistiem veiktos tikpat labi arī bez šīm ierīcēm. Galu galā valkājamās ierīces ir visaizraujošākās amatieru sporta jomā, jo šīs ierīces demokratizē pieeju datiem un tehnoloģijām, kas iepriekš bija pieejamas vien profesionāļiem.

 

Iepriekš precīzu empīrisku datu iegūšanai par sporta aktivitāšu veiktspēju bija nepieciešama speciālistu komanda, sākot no medicīnas personāla ar sarežģītu aprīkojumu un beidzot ar treneri ar nepieciešamajām zināšanām konkrētā jomā. Taču vairums gan netrenējas Olimpisko spēļu rekordiem, tāpēc profesionālas komandas algošana ir gan nevajadzīga, gan izmaksu ziņā neefektīva. Tomēr noderīgu sporta datu apkopošana ar salīdzinoši zemām izmaksām ilgākā laikā periodā var būt gan svarīga veiktspējas uzlabošanai, gan vinkārši interesanta.

 

Amatieru sporta valkājamajās ierīcēs ir sensori, kas sarunājas ar lietotāja viedtālruni, izmantojot Bluetooth tehnoloģiju, un skaita soļus un sadedzinātās kalorijas, reģistrē sirds ritmu un pat miegu. Šīs ierīces ne tikai vāc datus, bet arī nodrošina iespēju viegli šos datus iztulkot un pielietot fiziskās formas pārvaldīšanai un uzlabošanai. Šīs ierīces var izrādīties noderīgas ne tikai fitnesa entuziastiem, bet arī tiem, kuri nevingro regulāri, mudinot viņus piekopt aktīvāku dzīvesveidu. Šādi lietotāji vairumā gadījumu tiek pārsteigti par to, cik maz viņi patiesībā kustas. Viens no svarīgākajiem sensoriem sportista veiktspējas uzraudzīšanai un uzlabošanai ir sirds ritma monitors – tas precīzi uzrāda, cik intensīvs ir konkrētais treniņš procentuālā izteiksmē no lietotāja maksimālās piepūles. Jaunajām ierīcēm piedāvājot optisku sirds ritma uzraudzīšanu uz rokas, lietotājs spēj iegūt detalizētu ainu par savu sportisko formu, kas nodrošinās labākus rezultātus un samazinās traumu riskus.

Nēsājamās ierīces nākamo dažu gadu laikā kļūs gudrākas, nodrošinot vairāk noderīgu ieteikumu. Fakts, ka šī tehnoloģija ļauj ikvienam ar viedas ierīces palīdzību uzlabot treniņus, samazināt hobiju izmaksas, izvairīties no traumām vai pārvarēt nespēju, pierāda nēsājamo ierīču milzīgo potenciālu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar