Uztura speciāliste iesaka: Kā izvēlēties piemērotu uzturu cilvēkiem ar diabētu

Veselīgs dzīvesveids ir nozīmīgs ikviena cilvēka dzīves kvalitātei, taču atsevišķas diagnozes liek īpaši domāt par to, kādus produktus iekļaut ēdienkartē. Viena no šādām saslimšanām ir diabēts – veselīgs uzturs ir neaizstājams 1. tipa diabēta pacientu veselības un pašsajūtas saglabāšanā, turklāt tas var novērst saslimšanu ar 2. tipa diabētu. Tomēr tam, kas liekams uz šķīvja, nevajadzētu būt apgrūtinājumam vai raisīt nepatīkamas emocijas. Ieteikumos, kā izvēlēties piemērotu uzturu, dalās “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga un ārste, MFD Veselības grupas uztura speciāliste Lāsma Plociņa.

“Ekonomiski aktīva cilvēka dienas režīms ir ļoti pieblīvēts – agra celšanās no rītiem, brokastu gatavošana sev un ģimenei, stāvēšana sastrēgumos, darbs, kam bieži līdztekus ir stress, ātrās uzkodas, vēla atgriešanās mājās un tikai šķietama atpūta, patiesībā plānojot nākamo dienu. Nav brīnums, ka daudzi aizmirst par veselīgu dzīvesveidu, taču tam ir būtiska loma mūsu dzīvēs. Domājot par veselīgu uzturu, nevajag uzreiz iztēloties drastiskas diētas vai maltīti, kas izsauc nepatiku. Viss ir pavisam vienkārši – pietiek ar mājās gatavotu maltīti, drosmi eksperimentēt ar kaut ko jaunu un daudzveidīgu produktu iekļaušanu uzturā,” saka MFD uztura speciāliste, ārste Lāsma Plociņa.

Ārsti izšķir divu veidu diabētus. 1. tipa diabēts rodas nepietiekama aizkuņģa dziedzera hormona – insulīna –daudzuma dēļ. Ar 1. tipa diabētu slimo aptuveni 10–20% no visiem cukura diabēta pacientiem. Pie 2. tipa diabēta, kas tiek iegūts dzīves laikā, insulīna daudzums var būt normāls vai pat paaugstināts, bet ir traucēta insulīna izmantošana šūnās. Sastopams arī gestācijas diabēts, kas raksturīgs sievietēm grūtniecības laikā un izpaužas kā paaugstināts glikozes līmenis asinīs.

Arī ēšanai vajadzīga plānošana

“Daudzus 2. tipa diabēta gadījumus var novērst, regulāri piekopjot veselīgu dzīvesveidu. Riska samazināšana sākas mājās – ģimenē! Veselīgs uzturs, regulāras fiziskas aktivitātes un rūpes par savu veselību – tie ir veselīga dzīvesveida pamatelementi, kas jāievēro ikvienam – gan individuāli, gan atbalstot ģimenes locekļus, jo 2. tipa cukura diabēts var skart ikvienu,” atgādina “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja, farmaceite Zane Melberga.

Diabēts pēc būtības ir vielmaiņas traucējumi, tāpēc diabēta gadījumā tam, ko cilvēks lieto uzturā, ir sevišķi būtiska nozīme. Galvenais ieteikums cilvēkiem ar diabētu ir gudra maltīšu plānošana. Ēdienreizēm jābūt regulārām un pietiekami biežām. Ieteicams katru dienu rast laiku trim pamata ēdienreizēm, kā arī parūpēties, lai uzturā būtu B grupas vitamīni, A un C vitamīns, kā arī cinks un hroms. Iepērkoties veikalā, noteikti jāizpēta produkta sastāvs – tauku saturs, ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums. Turklāt ir svarīgi arī pareizi plānot sava šķīvja saturu un izvēlēties vairāk to produktu, kam ir zems glikēmiskais indekss, citiem vārdiem – produktus, kuri izraisa vidējas glikozes līmeņa svārstības.

Gudrais šķīvis

“Daudzveidīga pārtika, kas atbilst mums tik labi pazīstamās uztura piramīdas normām, pozitīvi ietekmē cilvēka veselību,” saka Lāsma Plociņa. “Ļoti labs piemērs ir Kanādas izstrādātās vadlīnijas, kas paredz, ka ideālā ēdienu proporcija uz šķīvja ir 50% dārzeņu, 25% ogļhidrātu un 25% olbaltumvielu.”

Tātad pusi šķīvja aizpilda dārzeņi ar zemu glikēmisko indeksu un bagātu šķiedrvielu saturu – sviesta pupiņas, tomāti, bietes, puķkāposti, brokoļi, paprika, Ķīnas kāposts, redīsi vai kabači. Ieteicams izvēlēties vismaz divu veidu dārzeņus. Ceturtdaļa šķīvja jāatvēl saliktajiem ogļhidrātiem, piemēram, kartupeļiem, pilngraudu rīsiem, makaroniem, griķiem, pilngraudu maizei (ne vairāk par vienu šķēli). Un vēl ceturtdaļu šķīvja jāaizņem olbaltumvielām bagātiem produktiem, piemēram, zivs vai vistas filejai, liellopu gaļai, tuncim kombinācijā ar vienu vārītu olu.

Protams, nedrīkst aizmirst arī par piena produktiem – uzturam piemērots būs grieķu jogurts, kefīrs, biezpiens, siers vai piens, bet jāievēro mērenība, jo šajos produktos ir daudz tauku. Svarīgi neaizmirst par omega-3 taukskābēm, kuras atrodamas olīveļļā un jau minētajās zivīs. Izvēloties augļus, vēlams ar tiem nepārspīlēt, bet uzņemt mēreni, dienā apēdot vienu vidēji lielu ābolu vai apelsīnu, pusi banāna vai divus kivi.

 

No kā labāk atturēties

Augļi, īpaši saldie (piemēram, vīnogas), ļoti strauji ceļ glikozes līmeni asinīs. Noteikti jāierobežo ēdieni ar augstu tauku saturu – fritēti vai lielā tauku daudzumā cepti produkti. Tāpat jācenšas biežāk gatavot mājās, jo, gatavojot paši, mēs varam kontrolēt pievienoto produktu vai garšvielu daudzumu. Noteikti jāizvairās no neveselīgām ātrajām uzkodām, augļu sulām, konfektēm, medus, ievārījuma un konditorejas izstrādājumiem, jo šie produkti ļoti strauji  paaugstina glikozes līmeni asinīs. Lai nostiprinātu pareiza uztura pozitīvo efektu, jādzer pietiekami daudz ūdens un jāatceras, ka glikozes līmeni izlīdzina arī fiziskās aktivitātes.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Anna Bērziņš Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Anna Bērziņš
Viesis
Anna Bērziņš