Uzsākts pētījums par kosmētiskā līdzekļa izstrādi ādas aizsargfunkciju atjaunošanai

Pētījuma zinātniskais mērķis ir izvērtēt jaunu dermatokosmētiko līdzekli pacientiem ar metabolo sindromu. Minētais sindroms ir slimība, kam raksturīga vēdera aptaukošanās – sievietēm vēdera apkārtmērs ir virs 88 cm, bet vīriešiem – virs 102 cm, kā arī ar paaugstinātu asinsspiedienu, cukura un holesterīna līmeni asinīs. Visbiežāk šie pacienti sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām un 2. tipa cukura diabētu.

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā tika veikts pētījums par metabolā sindroma ietekmi uz cilvēka dzīves kvalitāti, un tika noskaidrots, ka metabolais sindroms samazina dzīves kvalitāti. Nozīmīgākie traucējumi tika novēroti tieši veselības un organisma funkcionēšanas jomā, turklāt pacientus traucē vizuālas pārmaiņas: gan pieņemšanās svarā, gan ādas izmaiņas – tās novecošana, elastīguma zudums un ādas sausums.

Cilvēkiem ar metabolo sindromu ādas novecošanas pazīmes attīstās ātrāk, salīdzinot ar cilvēkiem bez šī sindroma, kas uzturējušies līdzīgos apstākļos, piemēram, dzīvojuši vienā pilsēta, vienādos platuma grādos.

Metabolā sindroma ārstēšanā liela nozīme ir preparātiem, kas varētu novērst ādas novecošanos un atjaunot tās aizsargfunkcijas. Lai aizkavētu ādas paātrinātu novecošanos, kas ir viena no galvenajām problēmām, un uzlabotu pacientu dzīves kvalitāti, RSU zinātnieki pētījuma laikā plāno pilnveidot un klīniski pārbaudīt jaunu sastāvu dermokosmētiskam līdzeklim, kas veicinās ādas aizsargfunkciju atjaunošanos, kā arī uzlabos ādas kopējo stāvokli un novērsīs ādas priekšlaicīgas novecošanās turpināšanos. Ārstnieciskais līdzeklis saturēs unikālu sastāvu ar spēcīgiem antioksidantiem un ādu atjaunojošām vielām

Pacientiem, kuri piedalīsies pētījumā, tiks piedāvāts:

  • Noteikt antropometriskos parametrus – ķermeņa masu, augumu, garumu, ķermeņa masas indeksu, vidukļa apkārtmēru – un izmērīt asinsspiedienu.
  • Noteikt metabolā sindroma parametrus pacientu asinīs – holesterīns, ABL, ZBL, glikoze, insulīns un TNF-beta (iekaisuma marķieris) – un oksidatīva stresa (OS) parametrus asinīs – Cu (kuprums), Zn (zinks), SOD (ar Hb noteikšanu), MDA/4-HNE, TAS, GPx, selēns, proteīnkarbonīli, glutations un MDA-addukti (proteīni). Visi šie marķieri atspoguļo oksidatīva stresa un iekaisuma līmeni organismā.
  • Noteikt pacientu ādas vizuālos un strukturālos parametrus pirms un pēc krēma lietošanas, veicot ādas vizuālo apskati, strukturālo un morfoloģisko izpēti.
  • Apgādāt ar dermokosmētisko līdzekli pietiekamā daudzumā trīs četrus mēnešus, ņemot vērā, ka krēms jālieto 1 – 2 reizes dienā sejai un rokām, uzziežot to plānā kārtā.

Pētījumā tiek aicināti piedalīties pacienti no 38 līdz 60 gadiem, kuri atbilst fizioloģiskām novecošanās pazīmēm, kuri nav stāvoklī un kuriem nav ļaundabīgo saslimšanu, kā arī autoimūno slimību un psihiskās saslimšanas.

Foto: webmarketing.lv

TOP Komentāri

avatar