Uldis Beķeris jau 30 gadus rada unikālus ornamentus

Ar ornamentālismu jeb rakstu zīmēšanu pļaviņietis U. Beķeris nodarbojas jau teju 30 gadu garumā; daļa viņa darbu apkopoti īpašā katalogā. Plašākam interesentu lokam līdz šim tie bijuši apskatāmi vairākās izstādēs gan mākslinieka dzimtajā pusē, gan arī ārpus valsts robežām (Oslo, Stokholmā u.c.).

Kaut iemēģinājis roku ainavas un klusās dabas žanrā, par savu īsteno aicinājumu mākslinieks uzskata tieši unikālu ornamentu zīmēšanu, kam iedvesmu smeļas gan dabā, gan mūzikā, taču pirmie spilgtie iespaidi nesaraujami saistīti ar latvju rakstu zīmēm: mākslinieka māte bijusi šuvēja un, puika būdams, U. Beķeris bieži pētīja „Latvju rakstu enciklopēdiju”, kas padomju laikos bija aizliegto grāmatu sarakstā.

Autors atzīst, ka cilvēka prātu vienmēr nodarbinājušas ģeometriskas kompozīcijas, kas vienlaikus ir gan vienkāršas, gan sarežģītas. Viņa darbi (strādājot paralēli pie vairākiem) top vidēji trīs, četrus mēnešus. Taču ir tādi, ko neizdodas pabeigt pat gadiem.

Daudziem krāšņie ornamenti asociējas ar mandalām, taču U.Beķeris norāda, ka viņa darbi nav piesaistīti noteiktai kultūrai vai uzskatu sistēmai, konkrētajā gadījumā hinduismam, viņa veidotie raksti neaprobežojas tikai ar uzzīmēto simbolu, tie ir uztverami daudz plašāk.

Izstāde Jēkabpils pilsētas bibliotēkā apskatāma līdz 16.janvārim. 

Teksts un Foto: Aleksandra Ugrika

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
danute Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
danute
Viesis
danute

daudz silto krāsu. Laikam rudenī tapuši.