Ugunsgrēki laukos un lauksaimniecības objektos

Aizvadītajā nedēļā ik dienas vidēji trešā daļa ir tieši šāda veida ugunsgrēki. Piemēram, 3. augustā dzēsti 25 ugunsgrēki, no tiem desmit reizes dega sausā zāle,  meža zemsedze, siena ruļļi. Bauskas novada Mežotnes pagastā 1.augustā dega šķūnis un salmi 70 m2 platībā. Kuldīgas novada Turlavas pagastā 2.augustā dega siena ruļļi 70 m2 platībā. Savukārt 3. augustā Talsu novadā dega lauks ar nopļautajiem rugājiem, Carnikavā – siena kaudze, bet Vaiņodes novadā siena ruļļi. Kaut gan, salīdzinot ar kūlas ugunsgrēkiem, platības nav tik lielas, tomēr degošās zāles liesmas ir aizdedzinājušas arī elektrības stabus, dārza mājiņas.

Pļavas un meži ir tik sausi, ka pietiek ar nevērīgi izmestu nenodzēstu izsmēķi, lai no tā jau izceltos ugunsgrēks. Diemžēl to cilvēki mēdz darīt gan pastaigājoties un baudot dabu, gan arī pa braucošas automašīnas logu. Maldīgs ir uzskats, ka sausās zāles vai meža zemsedzes ugunsgrēks nav bīstams. Ikviens lauks beidzas vai nu pie kādas mājas vai meža un uguns liesmas ātri vien izplatās un var pārmesties tālāk. Meža zemsedzes degšana atstāta bez ievērības var pārvērsties par nopietnu meža ugunsgrēku, turklāt, ja sāk degt kūdra, tad šādus ugunsgrēkus jau dzēš dienām un pat nedēļām ilgi.

Šajā laika periodā nereti ugunsgrēki izceļas arī lauksaimniecības objektos, siena šķūņos, kaltēs. Par ugunsgrēka iemeslu var kļūt:

*) neuzmanīga rīcība ar uguni un smēķēšana;

*) dzirksteles no traktoru, automobiļu un citas lauksaimniecības tehnikas dzinēju izplūdes caurulēm (dzinēju izplūdes caurules netika apgādātas ar dzirksteļu slāpētājiem);

*) dzirksteles un berze, kas rodas svešķermeņiem sitoties pret lauksaimniecības tehnikas ventilatoru spārniem, griežoties ventilatoru un dzinēju vārpstām;

*) bojāto elektrisko ierīču un instalācijas izmantošana;

*) ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi, ierīkojot un ekspluatējot apkures ierīces;

*) ugunsdrošības noteikumu neievērošana veicot ugunsbīstamus darbus;

*) zibens.

TOP Komentāri

avatar