Trušu diena Rīgas Zoodārza filiālē „Cīruļi”

Šogad tradīcija turpinās un trešdien, 4. maijā būs Trušu diena “Cīruļos”. No plkst. 12.00-15.00 būs iespēja iepazīt 20 šķirņu garaušus ar īsākām un garākām ausīm, lielākiem un sīkākiem augumiem, kā arī mīlīgākus un nešpetnākus dzīvniekus. Saimniecības “Kalvenes trusis” lepnums ir vairāk nekā 7 kilogramus smagie zilie Beļģijas milži jeb zilie flandri (šajā saimniecībā mīt Latvijā vienīgie šīs krāsu variācijas pārstāvji), kā arī reti audzētie Meklenburgas truši un baltakotainie truši. Bez tam „Cīruļu” apmeklētāji varēs apskatīt un arī samīļot citas trušu šķirnes – lielo vācu tauriņu, lielo šinšillu, balto milzi, Kalifornijas, Jaunzēlandes balto un Jaunzēlandes sarkano un vēl virkni citu garaušu.

Informācijas stendā ikviens apmeklētājs varēs uzzināt  interesantas lietas par trušiem, to dzīves noslēpumiem, trušu izcelsmi, īpatnībām, kā arī truškopības vēsturi.

Patlaban „Cīruļi” jau sāk rotāties dzeltenos toņos, jo plašajos aplokos bagātīgi ziedēs pienenes. Ar tām labprāt mielojas gan kiangu bars, gan jaku ģimene, gan Prževaļska zirgs, gan savvaļas lamas gvanakas un brieži, gan arī daudzie mājdzīvnieki – Latvijas zilās govis un Romanovas aitas. Tomēr visai drīz pēc tam dzeltenie lauki pārvērtīsies par baltām kupenām, jo pienenēm ienāksies sēklas…

Melnie grifi cītīgi perē olu. Šis process ir ilgst teju divus mēnešus (50-56 dienas) un patlaban jau veikta vairāk nekā puse darba. Pa šo laiku putni turpina “uzfrišināt” ligzdu, tādēļ pa reizei iespējams redzēt kādu grifu, kam pilns knābis ar materiāliem. Pērn “Cīruļos” izšķīlās un sekmīgi izauga viens melnais grifēns, kurš rudenī devās uz Ouvehandas zoodārza grifu iepazīšanās centru, lai varētu izvēlēties sev tīkamāko pretējā dzimuma pārstāvi turpmākajai kopdzīvei. Melno grifu vairošanās un sekmīga mazuļu izaugšana ir liels notikums un darbinieku profesionalitātes apliecinājums, jo 2015. gadā zooloģiskajos dārzos izauguši vien 10 mazuļi, no kuriem divi ir “latvieši” – viens no “Cīruļiem”, bet otrs no zoodārza Rīgā.

Pirmie kazlēni jau atskrējuši Kamerūnas kazām, savukārt aitu saimē kupls pieaugums gaidāms tuvākajās nedēļās. Papildinājies un daudzkrāsaināks kļuvis alpaku ganāmpulks.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar