Trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērni Rīgas skolās saņems brīvpusdienas

Šāda pabalsta ieviešanu paredz otrdien, 10.novembrī, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejā atbalstītie saistošie noteikumi „ Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir mantisko  pabalstu – Rīgas pilsētas pašvaldības apmaksātas pusdienas izglītojamajiem”. Noteikumi vēl būs jāpieņem domes sēdē un jāizvērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

„Līdz šim trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērniem  nebija iespējas nodrošināt brīvpusdienas tā, lai viņu klasesbiedri par to neuzzinātu.  Ieviešot iespēju maksāt ēdnīcās ar skolēnu e-talonu, neviens nezinās, kas bērnam e-talonā ieskaitījis naudu – vecāki vai pašvaldība. Bērni no trūcīgajām vai maznodrošinātajām ģimenēm varēs pusdienot par brīvu un pavisam diskrēti,” uzsver komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.

Rīgas pašvaldības apmaksāts pusdienas varēs saņemt skolēni, kuri apgūst vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, kuru pamata dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas administratīvajā teritorijā un kuru ģimene atzīta par trūcīgu vai maznodrošinātu. Lai tiktu piešķirtas brīvpusdienas, skolēna likumiskajiem pārstāvjiem būs jāvēršas ar iesniegumu Rīgas Sociālajā dienestā.

Pēc Rīgas domes Labklājības departamenta rīcībā esošās informācijas, brīvpusdienas 2016.gadā varētu tikt apmaksātas ap 1112 izglītojamiem, izlietojot šim mērķim  253 000 eiro. Pabalsta izmaksas nodrošināšanai paredzētie finanšu līdzekļi tiek plānoti 2016.gada budžeta projektā no programmas “Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem”. Patlaban brīvpusdienas tiek nodrošinātas visiem skolēniem no 1. līdz 4.klasei, bet pašvaldība plāno jau nākamajā mācību gadā nodrošināt brīvpusdienas visiem skolēniem līdz 9.klasei.

 

Sistēma darbosies, izmantojot skolēna e-talonu. Visās skolu ēdnīcās no 1.janvāra tiks uzstādīti validatori, lielākajās skolās – vairāki. Norēķini par bezmaksas pusdienām tiks veikti ar e-kartes palīdzību. Tas dos pašvaldībai iespēju pilnībā kontrolēt sistēmu un maksāt tikai par to, kas reāli patērēts. Tāpat skolēnu vecākiem būs iespēja pārliecināties, ka bērni tiek pie veselīga ēdiena un pusdienu naudu neiztērē neveselīgos našķos.

TOP Komentāri

avatar