Trīs Latvijas bīskapi pirmo reizi „ad Limina Apostolorum” vizītē Vatikānā

„Ad Limina Apostolorum” burtiski nozīmē „doties pie apustuļu sliekšņa”, skaidro eksperts kanoniskajos jautājumos, priesteris Juris Jalinskis. Viņš uzsver, ka vizīte pirmkārt jāuztver kā svētceļojums uz svētā Pētera un svētā Pāvila ārpus Romas mūriem bazilikām, kur abi apustuļi ir apglabāti.

 

Otrs vizītes mērķis ir iepazīstināt Pētera pēcteci ar Baznīcas dzīvi konkrētajā valstī, pastāstīt par grūtībām, kā arī par to, kas ir izdevies labi. Saskaņā ar gadsimtos izveidojušos praksi, bīskapa „ad Limina” vizīte pie pāvesta notiek aptuveni vienreiz piecos gados.

 

Trīs mēnešus pirms vizītes bīskaps sagatavo un iesniedz Svētajam Krēslam pārskatu par visu, kas šajā laikā noticis viņa diecēzē. Tajā tiek sniegtas atbildes uz Vatikāna iepriekš atsūtītiem mazliet vairāk nekā 100 jautājumiem. Tie ir jautājumi gan par statistiku, piemēram, cik cilvēki nokristīti, cik katoliskās izglītības iestādes darbojas diecēzē, gan arī par to, kā bīskaps vērtē kādu konkrētu jomu, kādas tendences saskata.

 

Kad dokumenti ir iesniegti, ar tiem iepazīstas pāvesta līdzstrādnieki, kas Svētajam tēvam pirms bīskapu ierašanās sagatavo rezumējumu.

 

Latvijas un Igaunijas bīskapu vizīte „ad Limina” sāksies ar Svēto Misi Sv. Pētera bazilikā 8. jūnijā plkst. 7.30. Četru dienu laikā viņi apmeklēs vairākas kongregācijas, kuras var uzskatīt par sava veida Vatikāna ministrijām, kā arī Pontifikālo Kristiešu vienotības veicināšanas padomi, kuras loceklis ir Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Audience pie pāvesta Franciska notiks ceturtdien, 11.jūnijā, plkst. 11.

 

„Ad Limina Apostolorum” vizītes pirmsākumus var atrast jau Pāvila vēstulē galatiešiem (2,2), kur aprakstīts, ka apustulis devās pie Pētera, lai satiktos un pārliecinātos, vai viss, ko ir darījis un centies, sludinot Evaņģēliju, nav bijis veltīgs.

 

LRKB IC

 

 

TOP Komentāri

avatar