Trešā daļa sieviešu Latvijā saskārušās ar kļūmēm prezervatīvu lietošanā

Visbiežāk problēmas bijušas ar pašu prezervatīvu – tas bijis bojāts vai seksuālo attiecību laikā pārplīsis, turpretim katra piektā sieviete atzinusi, ka visticamāk prezervatīvs nav ticis pareizi lietots. Savukārt 30% respondentu nezina iemeslu, kāpēc izvēlētā kontracepcijas metode ir bijusi nedroša, liecina Gedeon Richter un SKDS pētījuma par sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem rezultāti.

 

Visbiežāk nepatīkamās situācijās prezervatīva nepareizas lietošanas vai metodes nedrošības dēļ nonākušas sievietes vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Turklāt rīdziniecēm biežāk kā citu pilsētu iedzīvotājām nācies saskarties ar situācijām, kad izvēlētā kontracepcijas metode pieviļ un nākas domāt par avārijas kontracepcijas iegādi, tā izvairoties no nevēlamas grūtniecības un aborta.

 

“Ja sieviete un vīrietis ir izlēmuši par labu kādai no kontracepcijas metodēm, tas nozīmē, ka bērnu plānošana šobrīd nav prioritāra. Tāpēc situācijās, kad prezervatīvs ir plīsis vai noslīdējis, un ir bijis neaizsargāts dzimumakts, rekomendēju izvēlēties avārijas kontracepciju. Avārijas situācijas notiek laiku pa laikam, tomēr jāatceras, ka nav vēlams avārijas kontracepciju izmantot kā izsargāšanās metodi ikdienā,” skaidro Ieva Erciņa, medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve.

 

Pētījumā piedalījušās 547 sievietes vecumā no 15 līdz 49 gadiem. Savukārt pēc Gedeon Richter iniciatīvas starptautiskā pētījuma aģentūra Millward Brown analizējusi sieviešu kontracepcijas lietošanas paradumus 14 Eiropas valstīs. 

 

Foto: mojo-jojo.lv

TOP Komentāri

avatar