Studenti pauž atbalstu Grendei

Informāciju sagatavoja Latvijas Mākslas augstskolu studenti.

A. god. V.Dombrovska kungam

LR Ministru prezidentam

Par atbalstu Latvijas Republikas kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes darba turpināšanai

Mēs, trīs mākslas augstskolu – Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas studentu pārstāvji, uzskatām, ka Latvijas Republikas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ir sevi apliecinājusi kultūras politikas un kultūrizglītības pārvaldības jomā.

Uzskatām par nepieņemamu, ka kultūras nozares liktenis var tikt lemts balstoties uz mazas interešu grupas radītas ažiotāžas viļņa un ka tiek ignorēts kultūras ministrei paustais atbalsts no nozīmīgu kultūras institūciju vadītājiem.

Sekojot līdzi šim nevajadzīgi aktualizētajam skandālam, neesam saskatījuši vērā ņemamus argumentus ministres demisijai. Turpretim varam apliecināt, ka mūsu, kā studentu, komunikācija ar ministriju un ministri personīgi vienmēr bijusi veiksmīga. Ministre vienmēr bijusi pieejama sarunām par studentiem aktuāliem jautājumiem: akreditācijas procesa sarežģījumiem, finansējuma izmaiņām augstskolās u.c.

Atceroties konfliktu ar iepriekšējo izglītības un zinātnes ministru, vēlamies uzdot retorisku jautājumu – kādēļ šajā gadījumā tiek ņemts vērā dažu interešu grupu viedoklis, bet ignorēts kultūras institūciju paustais atbalsts ministres darbībai, savukārt, situācijā, kad izglītibas un zinātnes ministra demisiju pieprasīja desmit augstskolas, Rektoru padome, Latvijas Studentu apvienība, Latvijas Profesoru asociācija u.c. organizācijas, atbilstoša rīcība no ministru prezidenta tā arī nesekoja. Kā tas nākas, ka izglītības ministrs, kura darbība bija ilgtermiņā graujoša nozarei un tās pārstāvji to neatbalstīja, turpināja darbu; bet kultūras ministrei, kura attīsta savu nozari un tās pārstāvji to atbalsta, darbs būtu jāpārtrauc?

Vai tiešām Ministru prezidents reaģē tikai uz medijos paustiem viedokļiem un to radīto noskaņojumu, nevis nozares pārstāvju, kuru ikdienas pienākumos ietilpst komunikācija un sadarbība ar nozares ministru, viedokli par radušos situāciju?

Atgādinām, ka līdz šim ministres darbu publiskajā telpā atzinīgi vērtejuši ministres sadarbības partneri biedrība “Laiks kultūrai”, Latvijas Mākslas augstskolu asociācija un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijas, Latvijas Radošo savienību padomes pārstāvji u.c.

Aicinām uz saprātīgu rīcību, veicinot kultūras nozares vienotību un vienmērīgu attīstību, neapdraudēt kultūras nozares darbību valsts budžeta veidošanas procesā. Aicinām ministru prezidentu nepakļauties mediju un interešu grupu spiedienam un pieņemt lēmumus, kas turpinātu līdz šim veiksmīgo nozares un tās ministres sadarbības turpināšanos.

Cerot, ka dzīvojam taisnīgā, patiesi demokrātiskā valstī un sabiedrībā,

Ēriks Zeps

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu pašpārvaldes priekšsēdētāja p.i.

Agnese Sarguna

Latvijas Kultūras akadēmijas studentu pašpārvaldes priekšsēdētāja

Anete Krišjanova

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu pašpārvaldes priekšsēdētāja.

TOP Komentāri

avatar