Starptautiskā operācijā likvidēts hakeru forums

Starptautisko operāciju ar Eiropola Eiropas kibernoziegumu centra atbalstu vadīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), un operācijā kopā piedalījās 20* valstu tiesībsargājošās iestādes. Visas izmeklēšanas darbības tika koordinētas no komandcentriem, kurus bija izveidojuši FIB darbinieki Pitsburgā, ASV un Eiropola darbinieki Hāgā, Nīderlandē. Latvijā atsevišķas izmeklēšanas darbības veica VP Starptautiskā sadarbības biroja un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas.

 

Operācijas laikā tika pārņemta foruma vadība un foruma mājaslapā tika izvietots paziņojums, ka forums ir aizturēts. Tāpat operācijas laikā tika veiktas 37 kratīšanas 18 valstīs un kopā aizturētas 28 personas, kā arī izņemts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču.

 

Latvijā tika veiktas atsevišķas izmeklēšanas darbības – Rīgā tika veikta kratīšana ar forumu saistītas personas dzīvesvietā. Kratīšanas laikā atrasta ne tikai datortehnika, bet arī narkotiskās vielas – trīs grami hašiša un pieci grami MDMA tablešu -, tādēļ par narkotisko vielu glabāšanu 1992.gadā dzimušais dzīvokļa iemītnieks aizturēts. Šobrīd pret vīrieti uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu glabāšanu, taču pēc izņemtās datortehnikas ekspertīzes tiks lemts arī par turpmāko izmeklēšanas virzību saistībā ar iespējamu kibernoziegumu veikšanu atbilstoši ASV likumdošanai. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais bijis aktīvs foruma lietotājs.

 

Darkode forums izveidots 2009.gadā, tam kopā bija 250 – 300 lietotāji, starp kuriem bija arī vairāki pasaules spējīgākie hakeri. Galvenokārt šis forums tika izmantots, lai tā lietotāji savā starpā tirgotos ar ļaunatūru, botu tīkliem, zagtiem kredītkaršu datiem un citiem rīkiem, kurus iespējams izmantot kibernoziegumos. Šis bija ietekmīgākais angliski runājošo hakeru forums, ietekmes ziņā to apsteidza vien krieviski runājošo kibernoziedznieku forumi.

*Austrālija, Brazīlija, Kanāda, Horvātija, Kolumbija, Kipra, Dānija, Somija, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Vācija, Izraēla, Latvija, Nigērija, Bosnija un Hercegovina, Rumānija, Serbija, Zviedrija, Apvienotā Karaliste, Amerikas Savienotās Valstis

Kā tagad izskatās Darkode forums, var aplūkot te http://darkode.me/

Foto: VP

 

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
... Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
...
Viesis
...

Latvijā un citur īpatna izpratne par nozieguma smagumu – kibernoziedziniekus var iebāzt cietumā, bet slepkavas un varmākas attaisnot vai viegli sodīt…