Spēcīgas mēnešreizes? Iespējams, vainīga mioma…

Blakne – dzelzs anēmija

„Latvijas sievietes ir ļoti klusas un pacietīgas, tāpēc ārstam pašam uzstājīgi jāizvaicā paciente vizītes laikā,” atklāj Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāve, daktere Liāna Gavare. Ginekoloģe savā praksē gana bieži sastopas ar sievietēm, kuras uzskata, ka viņām vienkārši ir spēcīgas mēnešreizes. Gadās pat tā, ka paciente naktī liek modinātājpulksteni, lai nomainītu paketi – tik spēcīga ir asiņošana. Tomēr pie ārsta viņa nevēršas.

Bieži sievietes nonāk savu ģimenes ārstu redzeslokā vien tad, kad jau radušās sūdzības par bezspēku, galvas reiboņiem. Visbiežāk tam pie vainas ir dzelzs anēmija, ko uzrāda veiktās asinsanalīzes, taču tās ir tikai sekas. Patieso problēmas cēloni atrod vien tad, kad sieviete beidzot nokļūst sava ginekologa kabinetā un, nekautrējoties sīki un smalki izstāsta ārstam par sūdzībām, kas radušās.

Dr. Liāna Gavare uzsver, ka menstruācijā laikā visās dienās kopumā asiņu daudzumam nevajadzētu pārsniegt 250 mililitrus. „Parasti spēcīgākā asiņošana ir menstruāciju otrajā dienā, pēc tam tai ir jārimstas. Ja tas nenotiek, noteikti vajadzētu doties pie ginekologa,” mudina daktere.

Dzemdes mioma nešķiro, cik veca ir sieviete un cik veselīgi vai neveselīgi viņa dzīvo. Tā negaidīta var uzrasties jebkurā laikā, turklāt visbiežāk tieši sievietēm vecumā no 35 līdz 55 gadiem. Nereti sievietes baidās uzzināt šādu diagnozi, jo viņu priekšstatos iemitinājies maldīgs uzskats, ka vārds mioma automātiski nozīmē operāciju un dzemdes zaudēšanu. Tā nav. Īpaši, ja to atklāj laikus, turklāt dzemdes mioma ir labdabīgs veidojums, tā nav ļaundabīgs audzējs.

 

Mioma un neauglība – jā!

Ir tieša saikne starp neauglību un dzemdes miomu, un ļoti bieži divi – mioma un bērniņš – vienā vietā nevar augt, tomēr tas ir atkarīgs no dzemdes miomas lokalizācijas. Reizēm miomas lieluma un radīto simptomu dēļ, dzemdes miomu nepieciešams izoperēt – ja palaimējas, tā var būt tā sauktā saudzīgā operācija, kad tiek izņemta tikai mioma, bet reizēm nākas izņemt visu dzemdi, kas nozīmē – sievietei nekad vairs nebūs iespēja radīt bērnu.

Labā ziņa ir tāda, ka dzemdes miomu operācijas ir jāveic aizvien retāk, jo ir pieejams jaunās paaudzes medikaments dzemdes miomas ārstēšanai, ar kura palīdzību iespējams ne tikai ātrā laikā novērst miomas asiņošanu, bet arī samazināt miomas mezglus līdz minimumam un nereti šādi atrisināt arī neauglības problēmu.

Vēl nesen šo medikamentu lietoja tikai kā pirmsoperatīvo ārstēšanu, lai samazinātu asiņošanu un miomas mezglus, tādejādi padarot operācijas norisi ievērojami saudzīgāku sievietes veselībai. No šī gada medikamentu dzemdes miomas ārstēšanai drīkst lietot ilgtermiņā, to ir apstiprinājusi Eiropas Zāļu Aģentūra visās Eiropas Savienības valstīs, pamatojoties uz klīnisko pētījumu rezultātiem, kurā piedalījās arī sievietes no Latvijas.

Jaunā iespēja ārstēt dzemdes miomu nosaka to, ka dzemdes miomas ārstēšanas kursu varēs saņemt arī sievietes, kurām dzemdes mioma nav jāoperē, bet ir par iemeslu neauglībai vai būtiskiem harmonisku dzīvi traucējošiem simptomiem – stipras sāpes, milzīga asiņošana, anēmija u.c..

Skaista ziņa – pēc ārstēšanās kursa ar jauno medikamentu sievietēm Latvijā piedzimuši vairāki bērniņi, un viens no viņiem drīz pūtīs divas svecītes savas dzimšanas dienas tortē!

 

Pieredzes stāsts

Iedvesmojošs stāsts ir 31 gadu vecajai Karenai Peraltai. Kādu laiku jaunā sieviete bija spiesta sadzīvot ar spēcīgu asiņošanu, izteiktu dzelzs anēmiju… Pat viņas ginekologs, ko Karena apmeklēja regulāri, nebija pamanījis problēmas patieso cēloni. Tikai tad, kad sieviete nokļuva slimnīcā, viņa uzzināja diagnozi – dzemdes miomatoze. Karenas stāvoklis bija ļoti smags. Astoņu mēnešu laikā sieviete sešas reizes nokļuva slimnīcā, kur viņai veica trīs asins pārliešanas un virkni citu manipulāciju. Kritiskā veselības stāvokļa dēļ viņai bija jāatstāj iepirkuma direktores amats lielā uzņēmumā, lai visus spēkus veltītu cīņai par iespēju kādreiz dāvāt dzīvību pašas iznēsātam mazulim.

„Man bija tik spēcīga asiņošana, ka viss automašīnas krēsls pēc tam bija sarkans…,” neslēpj Karena un piebilst, ka, viņasprāt, ne visi ārsti piedāvā labāko risinājumu dzemdes miomas ārstēšanā. Arī viņa varēja palikt bez dzemdes, tā uz mūžu zaudējot cerības iznēsāt zem sirds pašai savu bērniņu. Par laimi, jaunā sieviete sastapa gudru un saprotošu ginekologu, kurš problēmas novēršanai izmantoja jaunās paaudzes medikamentu, un tagad viņai ir maza meitiņa.

Daktere Liāna Gavare uzsver, ka arī sievietei pašai ir jābūt modrai un jāseko līdzi savam menstruāciju ciklam un asiņošanas stiprumam. Tiklīdz rodas kaut mazākās aizdomas, ka kaut kas varētu nebūtu tā, kā vajadzētu, jādoda spie sava ginekologa. „Ja sievietei mioma netraucē, mēs to neaiztiekam. Ārstējam tikai tad, kad tas patiešām ir nepieciešams,” norāda ginekoloģe.

TOP Komentāri

avatar