Sociālā akcijā iestājas pret dzīvnieku nogalināšanu kažokādām

Akcijas laikā dalībnieki ar gāzmaskām galvās atgādināja par pusmiljonu kažokzvēru, kas šobrīd mirst Latvijas zvēraudzētavu gāzes kamerās. Novembrī visā pasaulē notiek protesti pret zvēraudzēšanu, un ar šo organizācijas “Dzīvnieku brīvība” rīkoto akciju arī Latvija iestājās pret kažokādu industriju.

 

Iespaidīgajā audiovizuālajā performancē, kas notika Rātslaukumā, piedalījās vairāk nekā 150 cilvēku. Skanot sirēnām, dalībnieki laukumā izveidoja ģeometrisku figūru, un pēc tam tika atskaņoti fragmenti no Pārtikas un veterinārā dienesta izdotajām instrukcijām dzīvnieku kaušanai. Akcijas kulminācijā, kvēpot dūmu svecēm un skanot dzīvnieku skaņām, tika simboliski atainots kažokādu ieguves process. Uzrunā tika izteikta cerība, ka arī Latvijā drīz tiks aizliegta zvēraudzēšana, kā tas ir noticis jau ļoti daudzās valstīs.

 

“Ar šo akciju aicinājām cilvēkus aizdomāties, kāda ir patiesā kažokādu cena. Kažokādu ieguve ir saistīta ar milzīgām ciešanām – kažokzvēri ir spiesti visu dzīvi pavadīt šauros dzelzs būros, kuros viņiem nav iespēju paust savu dabisko uzvedību, un pēc tam tiek pakļauti mokpilnai nāvei. Turklāt kažokādu nozare nodara būtisku kaitējumu apkārtējai videi un cilvēku veselībai. Tomēr šobrīd vērojamas arvien pozitīvākas pārmaiņas sabiedrības nostājā: pieprasījums pēc kažokādām samazinās, piemēram, ūdeļādu ražošana šogad krasi samazinājusies par 25 %, un arvien vairāk ražotāju atsakās no kažokādu izmantošanas. Aicinām ikvienu izdarīt līdzcietīgas izvēles un neatbalstīt cietsirdību pret dzīvniekiem kažokādu industrijā,” norādīja “Dzīvnieku brīvība” pārstāve Baiba Raituma.

 

Daudzās Eiropas valstīs kažokzvēru audzēšana ir aizliegta, piemēram, Lielbritānijā, Austrijā, Horvātijā un Spānijā. Arī Nīderlandē, kuras kažokzvēru nozare ir viena no lielākajām pasaulē, neraugoties uz ekonomisko izdevīgumu, aizliegums ieviests ētisku apsvērumu dēļ. Turklāt tādās valstīs kā Vācija, Beļģija un Norvēģija notiek diskusijas un tiek virzīti likumprojekti kažokzvēru audzēšanas aizliegumam. Šī tendence atteikties no 21. gs. ētikas normām neatbilstošās kažokādu izmantošanas izpaužas ne tikai politiskajā līmenī. Arvien vairāk ražotāju un zīmolu atsakās no kažokādu izmantošanas un pievienojas programmai “Fur Free Retailer”. Tai ir pievienojušies tādi lieli ražotāji kā “LPP” (zīmoli “Reserved”, “Mohito” u. c.) un luksusa zīmoli, piemēram, “Gucci”, “Armani”, un daudzi citi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar