Sievietes nostiprina savas pozīcijas ceļu satiksmē

Pērn dāmu – autovadītāju īpatsvars bija 40%, bet vēl pirms desmit gadiem, 2004.gadā – vien 32%. Tas nozīmē, kas ar katru gadu sievietes nostiprina savas pozīcijas ceļu satiksmē.

Lai arī sieviešu autovadītāju īpatsvars tuvojas teju pusei no visu šoferu skaita, taču 2014.gadā dāmas bija iesaistītas tikai 24,5% jeb vienā ceturtajā daļā no kopējā satiksmes negadījumu skaita. Tas nozīmē, ka viņas ir uzmanīgākas un atbildīgākas ceļu satiksmes dalībnieces; to arī apliecina starptautiskie satiksmes drošības pētījumi.

Salīdzinot datus pa ceļu satiksmes negadījumos iesaistīto dalībnieku kategorijām (transportlīdzekļa vadītājs, gājējs, velosipēdists, mopēdists, kvadriciklists), 2014.gadā visliekākais sieviešu īpatsvars bija kategorijā „kvadriciklists” – 50% jeb 12 dāmas no visiem negadījumos iesaistītajiem kvadriciklistiem. Tas arīdzan nozīmē, ka sievietes arvien vairāk uzdrīkstas, kā arī izvēlas eksotiskākus transportlīdzekļus. Savukārt sievietes bija 6% jeb sešas no kopējā satiksmes negadījumos iesaistīto mopēdistu skaita.

Biežākie sieviešu pārkāpumi ceļu satiksmē 2014.gadā – vairāk nekā 3500 sieviešu pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu apdzīvotās vietās vai dzīvojamajās zonās. Otrs biežākais pārkāpums varētu tikt raksturots kā gana sievišķīgs – rīkojuma ceļa zīmju neievērošana, piemēram, braukt pa labi, braukt pa kreisi vai braukt pa loku; 2014.gadā šādu pārkāpumu skaits bijis teju 1670. Trešais biežākais pārkāpums – braukšana bez OCTA polises (šādi pārkāpumi 2014.gadā bija nedaudz vairāk kā 1600). Savukārt nākamie biežākie sieviešu pārkāpumi – braukšana „pie sarkanā” jeb luksofora aizliedzošā signāla neievērošana (1390) un braukšana bez tehniskās apskates (1386). Atšķirībā no vīriešiem, ļoti minimāls ir to sieviešu skaits, kuras sodītas par transportlīdzekļu vadīšanu apreibinošo vielu ietekmē.

Iespējams, daļa pārkāpumu nebūtu notikuši, ja sievietes būtu reģistrējušās CSDD e-pakalpojumiem (https://e.csdd.lv), kur bez maksas var saņemt arī dažādus atgādinājums, tajā skaitā par OCTA derīguma beigu termiņa un tehniskās apskates tuvošanos.

2014.gadā visvairāk sieviešu – teju desmit tūkstoši, saņēmušas pa vienam pārkāpumu uzskaites punktam, divus punktus – 6637, četrus punktus – 2836, trīs punktus – 1285. Savukārt maksimumu jeb 16 pārkāpumu uzskaites punktus 2014.gadā „nopelnījušas” 12 sievietes, salīdzinājumam – 16 punktus „nopelnījušo” vīriešu skaits pārsniedz 200.

Pēdējos gadus nemainīgs ir saglabājies populārākais autovadītāju vārdu trijnieks: Jeļenas, Tatjanas un Ineses. Vēl pirmajā desmitniekā ir Olgas, Ingas, Ineses, Svetlanas, Kristīnes, Irinas un Daces.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar