Sieviešu saslimstība pieaug – vienai no 10 ir cukura diabēts

2016. gadā Latvijā ir reģistrēti 88 945 cukura diabēta pacienti, no kuriem 57,4% ir sievietes. Šajā skaitā gan neiekļaujas sievietes ar gestācijas diabētu. Kopējā statistika liecina, ka diabēts daudz biežāk tiek diagnosticēts arī gados jauniem cilvēkiem, jo īpaši pusaudžiem, līdz ar ko uzskats, ka šī ir gados vecu cilvēku kaite, ir maldīgs. Pasaules veselības organizācijas prognozes ir gana satraucošas – 2030. gadā cukura diabēts būs septītais galvenais slimību izraisītais nāves cēlonis pasaulē.

 

Viens no diabēta saslimšanas veidiem, par ko sabiedrībā runā salīdzinoši maz, ir gestācijas jeb tā sauktais grūtnieču diabēts. Tie ir jebkuras pakāpes un izteiktības cukura vielmaiņas traucējumi, ko konstatē grūtniecības laikā, visbiežāk grūtniecības 24. – 28. nedēļas laikā. Parasti pēc dzemdībām šis diabēts izzūd, tomēr mēdz būt gadījumi, kad grūtniecības laikā sievietei sāk izpausties kāds no diabēta tipiem.

 

Kā liecina “Euroaptiekas” farmaceitu novērojumi, Latvijas sieviešu zināšanas par šo saslimšanu nav viennozīmīgas. “Lai arī lielākā daļa “Euroaptiekas” klientu ir informēti par 2. tipa diabētu un gana regulāri veic pārbaudes, kas diagnosticē cukura līmeni asinīs, apmēram desmitā daļa tomēr atzīst, ka viņiem nav nekādu zināšanu par to. Lielākā daļa gados jaunu sieviešu nekad arī nav dzirdējušas par gestācijas diabētu,” stāsta farmaceite Zane Melberga.

 

Lai pievērstu Latvijas sabiedrības uzmanību diabēta saslimšanas riskiem un tā ārstēšanai, “Euroaptieka” jau trešo gadu īsteno sociālu projektu “Diabēta skola”, kura ietvaros tiek runāts par šo slimību, kopā ar ārstiem un pacientiem meklēti piemērotākie risinājumi tā ārstēšanai un metodēm, lai ikdienā atvieglotu slimības norisi. “Diabēta skolas” laikā visu novembri ikviens iedzīvotājs 10 “Euroaptiekās” visā Latvijā varēs veikt veselības paškontroles  mērījumus, kā arī saņemt farmaceitu konsultācijas, kā atvieglot slimības norisi ikdienā.

 

“Atšķirībā no daudzām citām saslimšanām diabēta esamību sākotnēji nevar pamanīt. Lai konstatētu, ka diabēta risks pastāv, cukura līmenis asinīs ir regulāri jāpārbauda un mērījumi jāapspriež ar savu ārstu. Mērījumus var veikt gan laboratorijā, gan, veicot paškontroles mērījumus aptiekās vai mājās. Visiem 40 gadu vecumu sasniegušajiem regulāri būtu jānosaka cukura līmenis,” atgādina “Euroaptiekas” farmaceite Zane Melberga.

 

“Dieabēta skola” iesaka:

  • Veselīgs dzīvesveids ir ļoti nozīmīgs 2. tipa cukura diabēta novēršanā, un svara samazināšana un regulāras fiziskās aktivitātes ir kritiski nepieciešami pasākumi.
  • Veidojot savu ikdienas ēdienkarti, svarīgi ņemt vērā principu, ka:Ieteicams katru dienu rast laiku trijām pamata ēdienreizēm, kā arī parūpēties, lai uzturā būtu B grupas vitamīni, A un C vitamīns, kā arī cinks un hroms.
    • 1/2 šķīvja sastāv no dārzeņiem,
    • 1/4 – no olbaltumvielu saturošiem produktiem,
    • 1/4 no graudaugu valsts produktiem.

TOP Komentāri

avatar