Septiņi fakti par futbola ikonu Maradonu

Futbolists ar Dieva dotu talantu, patiesa sava laika ikona, vienlaikus augstprātīgs, skandalozs un politiski nepareizs. Protams, tas ir argentīnietis Djego Maradona, kas prata ne vien lieliski spēlēt futbolu, bet arī neprātīgi flirtēt ar slavu, veiksmi un pārmērībām.

Šajā laikā pārmērību ir bijis gana daudz: narkotikas, alkohols, veselības krīzes un … bērni. Par vispretrunīgākajiem pavērsieniem argentīnieša karjerā stāstīs arī jaunais dokumentālais raidījums “Maradona: konfidenciāli”, kas “National Geographic” skatāms otrdien, 12.jūnijā.

Bet pirms tam “National Geographic” ir apkopojis vairākus interesantus faktus par vienu no izcilākajiem mūslaiku futbolistiem, kuru karjeras laikā raksturoja izcils dribls, precīzas piespēles, spēcīgi sitieni un lieliska saspēle ar komandas biedriem.

Djego bija piektais no astoņiem bērniem rūpnīcas strādnieka ģimenē

Djego Maradona dzimis nabadzīgā Buenosairas nomalē, stingri katoļticīgā ģimenē 1960.gada 30.oktobrī. Viņa senčos ir itāļi, spāņi, horvāti un Argentīnas pamatiedzīvotāji. Augumā nelielais puisis (165 cm) sāka spēlēt klubā “Argentinos Juniors” īsu brīdi pirms 16.dzimšanas dienas. Pēc dažiem gadiem Djego Argentīnas izlases sastāvā ieguva Pasaules kausu U-20 grupā.

1982.gadā, spēlējot “Argentina’s Boca Juniors”, uzvarēja vietējā čempionātā un tika pārdots Spānijas klubam “Barcelona” par rekordaugstu summu – 5 miljoniem mārciņu. 1984.gadā viņš pārcēlās uz Itālijas “Napoli”, par atraktīvo spēlētāju itāļi samaksāja 6,9 miljonus mārciņu.

Pērn pārspēts Maradonas rekords “Napoli” – 115 gūti vārti

Neapolē vēl joprojām daudzi sienu gleznojumi atgādina par pagājušā gadsimta 80.gadiem, kad “Napoli” divas reizes kļuva par Itālijas čempioniem un Maradona bija teju svētais. Uzbrūkošais aizsargs ilgus gadus bija rezultatīvākais “Napoli” vārtu guvējs, taču pērn šo rekordu pārspēja slovāku pussargs Mareks Hamšīks. Decembrī slovāka kontā bija 117 vārtu guvumi.

Futbolists ir atvainojies par 1986.gada notikumu ar “Dieva roku”

Vien pirms dažiem gadiem Maradona atvainojās par nodarījumu, kas izraisīja vienu no lielākajiem skandāliem futbola pasaulē. 1986.gada pasaules čempionāta ceturtdaļfināla spēlei starp Argentīnu un Angliju bija pievērsta liela uzmanība, jo dažus gadus iepriekš abas valstis bija iesaistītas karadarbībā pie Folklendu salām. Rezultātu atklāja Maradona, kādā brīdi ar roku atsitot bumbu, kura nokļuva vārtos. Tiesnesis uzskatīja, ka bumba raidīta ar galvu. Futbolists pēc spēles taisnojās, ka “tā bijusi Dieva roka”, kas ievirzījusi bumbu vārtos.

Četras minūtes pēc “Dieva rokas”, apspēlējot sešus angļu futbolistus, Maradona bumbu vārtos raidīja vēlreiz – un šis vārtu guvums ir atzīts par visu laiku labāko pasaules čempionātu vēsturē. Argentīna uzvarēja visā čempionātā, finālā ar 3:2 pieveicot Vāciju, bet Maradona tika atzīts par labāko turnīra spēlētāju.

Argentīnietim ir seši bērni, daļu no tiem viņš atzina pēc ilgas tiepšanās

Tikai 2016.gadā leģendārais futbolists atzina savu ārlaulības dēlu, 1986.gadā dzimušo Djego Armando Sinagru Maradonu. Starp citu, arī futbolistu, kura mātei Kristīnai Sinagrai ar Djego bijis vien īss romāns. Un tas notika laikā, kad argentīnietis plānoja precēties ar savu meitu (Dalmas, Džanīnas Dinoras) māti Klaudiju Viljafani. Kaut arī abi 2003.gadā oficiāli izšķīrās, tomēr vēl ilgi saglabāja labas attiecības. Maradonas un Valērijas Sabalainas attiecībās piedzima meita Jana, bet dēla Santjago Lara māte – viesmīle Natālija Gareta. Natālija mira no audzēja, viņas bijušais draugs Marselo Lara zēnu audzināja kā savu dēlu.

Savukārt 2013.gadā slavenā futbolista draudzene Veronika Odžeda dāvāja dzīvību abu kopējam dēlam Djego Fernando. Interesanti, ka šajā brīdī viņi jau bija pašķīrušies.

Dēļ kašķa ar Itālijas nodokļu iestādēm viņam nācās atteikties no idejas par labdarības spēli 50.dzimšanas dienā

Savu 50.dzimšanas dienu leģendārais argentīnietis vēlējās nosvinēt ar draudzības spēli Neapolē, kurā varētu piedalīties viņa “Napoli” komandas biedri, taču bija skaidrs, ka ierašanos Itālijā nekautrētos izmantot policija un nodokļu piedzinēji.

Spēlējot “Napoli”, Maradona laikā no 1984. līdz 1991.gadam pamanījās nesamaksāt nodokļos teju 40 miljonus eiro. Kaut arī ir pagājuši daudzi gadi, tomēr ik reizi, kad leģendārais argentīnietis ierodas Itālijā, viņam nākas diskutēt ar nodokļu piedzinējiem. Tā 2006.gadā policija Maradonam konfiscēja divus dārgus rokas pulksteņus 11 000 eiro vērtībā, bet 2009.gadā nodokļu piedzinēju guvums bija 25 000 eiro vērti auskari. Futbolists gan noliedz apzinātu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sakot, ka tā ir “Napoli” bijušā vadītāja Korado Ferlaino atbildība.

Maradona nav bijis veiksmīgs treneris

Izcilā futbolista karjera ilga 21 gadu, Argentīnas izlases sastāvā viņš 91 spēlē ir guvis 34 vārtus, piedalījies četrās Pasaules kausa izcīņās un ir saņēmis FIFA XX gs. labākā spēlētāja balvu. Taču, darbojoties kā trenerim, Maradonam nav izdevies gūt izcilus panākumus. Drīzāk otrādi – argentīnietis tika atlaists vai bijis spiests aiziet tāpēc, ka viņa vadītajai komandai nebija pietiekami augsti sasniegumi.

Maradona ir trenējis gan argentīniešu klubu “Textil Mandiyú” un “Racing Club de Avellaneda” komandas, gan savas dzimtenes futbola izlasi (2008 – 2010), gan Apvienoto Arābu Emirātu klubu “Al-Wasl” un “Al-Fujairah” komandas.

Futbola leģenda ārstējies no narkotiku atkarības, likvidējis lieko svaru un uzlabojis izskatu

1991.gadā Maradona Itālijā pēc pozitīviem dopinga testiem tika diskvalificēts uz 15 mēnešiem, 1994.gadā viņam nācās pārtraukt piedalīšanos pasaules čempionātā, jo pozitīvs izrādījās narkotiku tests.

Nav noslēpums, ka argentīnietis vairākas reizes nokļuva slimnīcās, jo narkotiku lietošana izraisīja sirdsdarbības traucējumus. Tāpat Maradona pabijis arī psihiatriskajās slimnīcās, lai censtos tikt galā ar atkarībām. Rehabilitācijas nolūkos viņš vairākkārt pabijis arī Kubā, kur sadraudzējās ar toreizējo salas līderi Fidelu Kastro. Taču, izrādās, paralēli tam viņš arī ir izmantojis tauku atsūkšanu, kuņģa samazināšanas operāciju, pēc kuras futbolists zaudēja vairāk nekā 33 kg, kā arī vairākas kosmētikas ķirurģijas procedūras, piemēram, samazinājis dubultzodu un izlīdzinājis grumbas.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar