Saules pulkstenis ar lapsu Varakļānos

Kā zināms, saules pulkstenis ir viens no senākajiem laika mērīšanas instrumentiem, un mūsdienās tie vienlīdz labi spēj rādīt gan laiku, gan arī kalpot kā interesants vides objekts. Saules pulkstenis mums ļauj uzskatāmi novērot laika ritējumu dienas un gada ietvaros.

Rekonstruēto Varakļānu centrālo laukumu kopš 2014.gada vasaras rotā saules pulkstenis, strūklaka un labirints. Izveidotais saules pulkstenis ir interesants ar to, ka tas atšķiras no tradicionālajiem saules pulksteņu veidiem tādiem, kā horizontālais vai ekvatoriālais, jo tā stundu marķieri novietoti slīpā lokā uz cilindriskas virsmas. Betonā veidotā saules pulksteņa galvenais akcents ir Varakļānu novada ģerboņa lapsas profils, kā arī simboliska trīs paralēlu ēnu projekcija laika posmā ap vietējo pusdienas laiku – simbolizējot ģerbonī iekļautās trīs līnijas – trīs ceļus, kas ved uz Varakļāniem (no Krustpils, Madonas un Rēzeknes).

Līdz šim Latgales novadā bija tikai viens publiski apskatāms saules pulkstenis – Daugavpilī 1910.gadā Arkādija Jaskova veidotais laikrādis. Tomēr 2014.gads Latgalei ir īpašs ar to, ka tuvākajos mēnešos noslēgsies darbi pie vēl viena saules pulksteņa – saskaņā ar Valda Majevska projektu Ludzā top liela izmēra oriģināla dizaina saules pulkstenis.

Varakļānu saules pulksteņa oficiāla atklāšana notiks 2014.gada 19.septembrī pl 13:00. Jau šobrīd tas ir kļuvis par populāru objektu novada iedzīvotāju un viesu vidū kā vieta, kur fotografēties.

Līdz ar Varakļānu saules pulksteņa atklāšanu mūsu valstī ir tieši 30 publiski apskatāmi saules pulksteņi.

 

Foto: saulespulkstenis.lv

TOP Komentāri

avatar