Satraucoši notikumi pilnmēness un mēness aptumsuma laikā

Kamēr Latvijas iedzīvotāji pirmdienas agrā rītā satraukti un ieinteresēti vērās debesīs, lai novērotu kā mēness pilna aptumsuma gaitā pielīst sarkans un paliek tumšs,  tikmēr arī Rīgas Zoodārza roņu aplokā valdīja neparasta kņada. Un tad vienā brīdī sarkanajā mēness bumbā ar lielām un melnām ačelēm raudzījās apaļš un balts pusmēnestiņš. Bija piedzimis mazais ronēns.

Jā, 21. janvāra rītā Rīgas Zoodārza darbiniekus roņu aplokā sagaidīja ņiprs roņu bērns, kurš piedzimis mātei Kristai. Mazulis uzturas krastā un, kā jau pieklājas, ir saģērbies siltā, biezā un pagaidām vēl mazliet dzeltenīgā kažociņā, kurš pēc dažām dienām paliks sniegbalts. Savukārt māte Krista to rūpīgi sargā, aizdomīgi raugoties ne tikai uz apmeklētājiem, bet arī uz saviem kopējiem. Roņu mazulis aug ļoti strauji, burtiski pa dienām nevis nedēļām. Pēc pāris nedēļām to jau būs diezgan grūti atšķirt no pieaugušajiem dzīvniekiem.

Roņu pārim – mātei Kristai un  tēvam Puikam – šis ir otrais kopīgais mazulis. Pirmais pēcnācējs Ventiņa piedzima 2017. gadā un šobrīd dzīvo Varšavas zoodārzā Polijā. Savukārt Puika, kurš pērn nosvinēja savu 20 gadu dzīves un darba jubileju, par tēvu kļuvis ceturto reizi. Pirmie pēcnācēji – meita Apolonija piedzima 2004. gadā, dēls Puzis saules gaismu ieraudzīja 2008. gadā.

Gan Rīgas Zoodārza roņu, gan arī pavasarī no Latvijas piekrastes atgādāto ronēnu uzturēšanu jau divpadsmito gadu atbalsta Ventspils pilsēta. Paldies viņiem par ilggadīgo un veiksmīgo sadarbību!

Jaunas “karotītes” Flamingu mājā

Flamingu mājā mītošo karošknābju barā vērojam liela rosība – baros dzīvojošie baltie bridējputni ar paplatinātiem knābju galiem (“karotēm”, no kā arī cēlies to nosaukums) pagājušā gada nogalē cītīgi sabūvējuši vairākas ligzdas, no kurām jau var dzirdēt mazuļu čiepstēšanu. Acīgākie apmeklētāji var pamanīt, ka laiku pa laikam no kādas ligzdas jau pastiepjas drebelīgs kakls ar galvu un tievu, garu knābi “bez karotītes” galā un mēģina izprasīt no vecākiem garšīgu pussagremotas barības porciju. Tas nozīmē, ka vecākiem sākas nopietns darba periods, lai sagādātu barību mūžam izsalkušajiem mazuļiem. Savukārt apmeklētājiem ir lieliska iespēja ilgstoši vērot karošknābju bara intensīvo darbošanos.

Sākumā putnēniem ir garš knābis bez paplatināta  gala jeb “karotītes”, taču, augot lielākiem, tā sāk veidoties. Apmēram mēneša vecumā, kad jaunie putni atstāj ligzdu, tiem jau ir kārtīga “karotīte”.

Ziemas naktis zoodārzā vēl tikai šonedēļ

Atgādinām, ka līdz 27. janvārim (ieskaitot) ikvienam vēl ir iespēja izbaudīt Ziemas nakts Zoodārzā piedzīvojumu. Izmantojot uzziņu dienesta 1188 kuponu, zoodārza apmeklējums maksās tikai 3,00 €. Zoodārza centrā tiek iekurts arī ugunskurs, tādēļ pie tā var ne tikai sasildīties, bet arī uztaisīt nelielu pikniku ar desu cepšanu (iesmi ir, bet ēdamais gan pašiem līdzi jāņem…). Ģērbjamies silti un dodamies izbaudīt naksnīgo Zoodārzu, tostarp aplūkot mūsu jaunākos iemītniekus – mazo ronēnu un karošknābēnus. Tie labi redzami arī vakara stundās.

Zooloģiskā dārza informācijas dienests

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar