“Sarkanais Slidkalniņš”

Skulptūra tika radīta speciāli Raumas laikmetīgās mākslas biennālei 2012. gadā, kad ar to Somijā Latviju pārstāvēja mākslinieks Aigars Bikše. Skulptūrā atainots, ievainots karavīrs bez nosakāmas piederības, viņš ir veidots padomju monumentālās skulptūras tradīcijās. Vairākos Krievijas mēdijos un blogos ir parādījusies neprecīza informācija par uzstādīto mākslas objektu. Tajos izplatīti nepareizi apgalvojumi par attēloto karavīru.

2012. gadā radītā skulptūra nav radīta tieši iespaidojoties no dramatiskajiem Otrā pasaules kara notikumiem. Karavīra tēls skulptūrā ir atsauce uz visām militārajām varām un karavīru lomu sabiedrībā būt gan par aizstāvi, gan agresoru. Mākslinieks izvēloties krāsu speciāli izvairījies no sociālismam raksturīgā sarkanā toņa, un citām specifiskām atpazīšanās zīmēm. Skulptūras izgatavošanā ir izmantota speciāla plastmasa, un tā ir paredzēta, lai to lietotu kā slidkalniņu.

Aigars Bikše atbild uz dzirdēto, ka esot uzstādīts SS wafen karavīrs no koka, ar skabargainu slidkalniņu, saka:” Kad sestdien no rīta es uzstādīju savu skulptūru, tādas koka nacista zaldāta skulptūras tur vēl nebija.”

Šāda, tik ļoti nepārprotami skaidra faktu sagrozīšana ir pārsteigusi pieredzējušo mākslinieku: „Problēma ir nevis skulptūrā, bet tajos cilvēkos, kas aizrautīgi meklē sev ienaidniekus.” A. Bikše gan norāda, ka šādi paziņojumi ir piešķīruši skulptūrai jaunu kontekstu un to ir padarījuši bagātāku.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar