Sākti krasta kāpu stabilizācijas – erozijas mazināšanas pasākumi Jūrmalā

Tie ietver smilšu pārvešanu no Lielupes ostas akvatorijas tīrīšanas rezultātā izsmeltās grunts pagaidu novietnes uz Kaugurciemu. Lai maksimāli mazinātu ietekmi uz vidi un pludmali, smilšu pārvietošana notiks periodā līdz februāra beigām laikā, kad pludmales smilšu zona ir sasalusi.

Jūrmalas pilsētas dome ir uzsākusi krasta kāpu stabilizācijas – erozijas mazināšanas pasākumus saskaņā ar vides eksperta Dr.geol. Jāņa Lapinska veikto krasta kāpu līnijas matemātiskās modelēšanas rezultātiem.

Atbilstoši 2014. gadā veiktajai krasta kāpu līnijas matemātiskās modelēšanas rezultātiem Kaugurciema jūras krasta zona ir pakļauta vislielākajai krasta erozijai, un tās kompensācija šajā posmā notiek lēni – pludmales zona ir plaša un zema bez veģetācijas un smiltis ar vēja palīdzību pludmalē uzkrājas ļoti nelielā daudzumā. Tādēļ krasta erozijas mazināšanas pasākumi sākti tieši šajā pilsētas krasta teritorijā. Lai kompensētu vētru radīto sanešu zudumu pludmalē un nodrošinātu šai teritorijai raksturīgo ar krasta attīstību saistīto ģeoloģisko procesu nepārtrauktību, pludmalē tiek izvietotas atbilstoša rupjuma smiltis. Pēdējās desmitgades laikā notikušās stiprās vētras ir veicinājušas krasta eroziju un pludmales noskaloto smilšu postījumi ir atstājuši sekas uz krasta līniju. Arī jau šī, 2015. gada, vētra janvāra sākumā ir veicinājusi degradētās kāpu zonas noskalojumu.

Smiltis kāpu stabilizācijai iegūtas no Lielupes ostas akvatorijas tīrīšanas rezultātā izsmeltās grunts, nebojājot dabīgo vidi. Arī kāpu un krasta stabilizācijas pasākumi tiek veikti atbilstoši vides eksperta rekomendācijām, nebojājot dabīgo vidi, kārklus un biotopus un ievērojot vides aizsardzības normatīvos aktus par video nekaitīgu pasākumu izpildes procesu. Kāpu un krasta stabilizācijas pasākumu ietvaros pirms un pēc smilšu piebēršanas tiek veikts topogrāfiskais uzmērījums, fiksējot datus par veiktajām darbībām. Uz Kaugurciema pludmali krasta stabilizācijas pasākumu ietvaros plānots pārvietot aptuveni 4907 kubikmetru smilts.

Darbus veic AS “A.C.B” saskaņā ar vides eksperta Dr.geol. Jāņa Lapinska rekomendācijām un Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Vides nodaļas uzraudzībā.

Kaugurciema krasta kāpu stabilizācija, pieberot pludmales smiltis, ir pirmais tāda veida pasākums Jūrmalas pilsētas piekrastē dabīgi (vētras postījumu rezultātā) degradēto kāpu stāvokļa uzlabošanai. Vēl paredzēts izstrādāt plānu par dažādu ilglaicīgu pasākumu dabisku procesu ietvaros īstenošanu ne tikai Kaugurciema pludmalē, bet arī visā Jūrmalas pilsētas pludmalē. To galvenais mērķis ir mazināt dabīgās erozijas ietekmi uz krasta kāpām. Nākamie kāpu stabilizācijas pasākumi plānoti 2015. gadā, un tie būs kāpām raksturīgo stādījumu veidošana, kārklu joslas atjaunošana, speciālu kārklu sētiņu pinumu izveide u.c. ar mērķi saglabāt esošās krasta kāpas un veicināt to attīstību.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar