Sākas Lielais gavēnis

Bībelē pelni ir simbols grēku nožēlai un tam, ka cilvēka dzīve uz šīs zemes ir pārejoša. Pelnu zīme apliecina cilvēka apņemšanos nožēlot savus sliktos darbus un atgriezties pie Dieva.

Pāvests ik gadus šim notikumam raksta vēstījumu. Šī gada temats ir no Jēkaba vēstules “Stipriniet savas sirdis” (Jk 5, 8). Pāvests Francisks vēstījuma sākumā aicina: “Dārgie brāļi un māsas, Lielais gavēnis ir atjaunotnes laiks Baznīcai, kopienām un atsevišķiem ticīgajiem. Taču pāri visam tas ir “žēlastības laiks” (2 Kor 6, 2). Dievs neprasa no mums neko tādu, ko jau iepriekš nebūtu iedevis: “Mēs mīlam, jo Viņš ir mūs pirmais mīlējis.” (1 Jņ 4, 19)”

Pelnu trešdienā Baznīca Latvijā aicina ticīgos ievērot stingru gavēni. Gavēņa ievērošanu paredz ceturtais Baznīcas bauslis: “Tev būs Baznīcas noteiktajās dienās atturēties no gaļas ēdieniem un ievērot gavēni”, kas nodrošina laiku askēzei un gandarīšanai par grēkiem, lai sagatavotos liturģiskajiem svētkiem. Gavēnis palīdz arī valdīt pār mūsu instinktiem un iegūt sirds brīvību (Katoliskās Baznīcas katehisms, 2043).

TOP Komentāri

avatar