Saeima nepagarina termiņus būvprojektēšanas dokumentācijas izvērtēšanai

Būvvalde neatbalstītos grozījumus lūgs Ekonomikas ministrijai vērtēt atkārtoti.

Rīgā pilsētas administratīvajā teritorija šobrīd tiek veikta aptuveni 50% būvniecība, kas norisinās  valstī. Būvvalde ir paudusi skaidru un pamatotu viedokli, ka šie nelielie termiņu pagarinājumi pašreiz ir vitāli nepieciešami, lai spētu kvalitatīvi izvērtēt katru ieceri. Tomēr grozījumu neatbalstīšana būtībā kārtējo reizi norāda uz Saeimas un atbildīgās ministrijas nevēlēšanos iedziļināties jau tā nesakārtotajā būvniecības jomā.

„Šobrīd Rīgas pilsētas būvvaldei ierosinājums pagarināt vienkāršoto procedūru izskatīšanas termiņu vispār nebūtu dienaskārtībā, ja Ekonomijas ministrija spētu izstrādāt kvalitatīvu regulējumu un laicīgi nodrošināt, ka attiecīgās jomas speciālisti ir spiesti šo jauno regulējumu apgūt. Situācija, ka likuma spēkā stāšanās dienā vairāki tam  pakārtotie normatīvie akti vispār nav izstrādāti, skaidri parāda, kādā virzienā Ekonomikas ministrija strādā – kvalitāte ir otršķirīgs jēdziens,” konstatē Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāj Inguss Vircavs. „Šo apstākli apstiprina arī attieksme, nereaģējot uz būvvaldes informāciju par to, ka 37% no Būvvaldē iesniegtajām apliecinājuma kartēm un 103% paskaidrojuma rakstiem, kam lūdzām pagarināt izskatīšanas termiņu, attiecīgi no 14 dienām uz 15 darba dienām un  no 7 dienām uz 10 darba dienām, ir izstrādāti nekvalitatīvi, kas būtībā arī ir pamats pārmērīgai Būvvaldes kapacitātes noslodzei, jo Būvvalde strādā kā izglītojoša institūcija sertificētiem speciālistiem, rakstot priekšā, kā un kas jāiesniedz, lai izpildītu EM izstrādātājā būvniecības regulējumā noteiktās prasības. Un izskatot vienu un to pašu iesniegumu vairakkārt.”

Edgars Putra šodien Saeimas sēdē skaidroja, ka iesniegtie grozījumi nav saskaņoti ar investoriem un iespējams, atstāšot negatīvu ietekmi uz „Doing Business” reitingiem, tādēļ nav atbalstāmi.

„Vēlos atgādināt, ka mēs šobrīd runājam par mūsu valsts iedzīvotāju un viesu drošību. Uzliekot pat 5 dienu nesamērīgus termiņus būvniecības dokumentācijas izvērtēšanai, apjomā kāds ir Rīgai, ir naivi iedomāties, ka šajos termiņos Būvvalde iekļausies. Lai iepazītos ar visu nepieciešamo informāciju, normatīvo aktu regulējums pieļauj iestādei pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņus līdz pat četriem mēnešiem. Diemžēl jāatzīst, ka, vēloties dokumentus izskatīt rūpīgi, nereti Būvvaldei šī iespēja būs jāizmanto. Un nevar izslēgt, ka ietekmēti būs arī tie projektētāji, kas dokumentus iesniedz pilnvērtīgus, jo iesniegtos dokumentus Būvvalde izvērtē rindas kārtībā,” secina I.Vircavs.

Ņemot vērā, ka pēc Būvniecības likuma spēkā stāšanās pagājušā gada 1.oktobrī būvvaldēm ir noteikta virkne jaunu procedūru, kas ne tikai palielina izskatāmās dokumentācijas apmēru, bet daļai dokumentu samazina arī izskatīšanas termiņus, Būvvalde šos grozījumus atbalstīja un uzsvēra nepieciešamību tos veikt nekavējoties. Šī gada 16.jūnijā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē grozījumi tika atbalstīti.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Rīgas būvvaldē ir iesniegti 1206 būvprojekti un  1145 vienkāršotās būvniecības ieceres. Turklāt analizējot datus par Būvvaldes sagatavotajiem pagarinājumiem ar lūgumu iesniegt papildus dokumentāciju, secināms, ka 63% gadījumu iesniegtā dokumentācija ir bijusi nekvalitatīva, tādejādi liedzot Būvvaldei iespēju dokumentāciju akceptēt un uzliekot papildu slogu Būvvaldes speciālistiem, jo likumā noteiktajos termiņos ir jāpagūst ne tikai izskatīt iesniegto ieceri, bet arī sagatavot atteikuma vēstuli vai lēmumu par trūkumu novēršanu, pamatojot šos lēmumus ar normatīvo aktu prasību detalizētu izklāstu.

Rīgas pilsētas būvvalde

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar