Saeima dāvinājumā saņem Zigfrīda Annas Meierovica portretu

„Zigfrīds Anna Meierovics bija starp tiem, kas izauklēja pašu ideju par Latviju kā neatkarīgu valsti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. „Lai tā ir veltījums izcilajam latviešu valstsvīram, un lai tā ir apliecinājums tam, ka Latvijas Republikas simtgadi sagaidām ar ticību un uzticību Latvijai,” uzsvēra I.Mūrniece.

Parlamenta priekšsēdētāju – I.Mūrnieces, Solvitas Āboltiņas, Gundara Daudzes, Induļa Emša, Ingrīdas Ūdres, Alfreda Čepāņa un Anatolija Gorbunova dāvinājums ir veltījums Latvijas simtgadei. Atzīmējot mūsu valsts simto dzimšanas dienu, viens no mērķiem ir godināt valsts dibinātājus jeb ciltstēvus un ciltsmātes un pieminēt notikumus, kas ietekmējuši Latvijas valsts izveidi.

Portreta svinīgā pasniegšana simboliski notika dienā, kad uz Saeimas svinīgo sēdi un svinīgajiem pasākumiem tradicionāli pulcējas ne tikai Saeimas deputāti, bet arī Augstākās Padomes deputāti, kuri 1990.gada 4.maijā balsojuši par Latvijas neatkarību. 

Latvijas parlamentārisma pirmsākumi meklējami vēlmē apvienot sašķelto tautu un veidot pamatus nedalāmai valstij. Šo darbu uzņēmās 1917.gada novembrī izveidotā Latvijas Pagaidu Nacionālā padome, kas iestājās par pilnībā neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas Republikas izveidi. Viens no šīs padomes dibinātājiem bija tieši Z.A.Meierovics. Viņš ir bijis arī Satversmes sapulces un 1.Saeimas deputāts. Kā pirmais Latvijas ārlietu ministrs Z.A.Meierovics ielika pamatu ārpolitikas debatēm parlamentā. Savu vārdu viņš vēsturē ierakstījis kā politiķis, kurš panācis Latvijas de facto un de jure atzīšanu. Kā mūsu valsts Ministru prezidents Z.A.Meierovics īpašu uzmanību pievērsa sadarbībai ar likumdevēju, tādējādi nostiprinot parlamentārās demokrātijas pamatus.

Portreta autors ir Mārtiņš Lapiņš (1873-1954), kurš bijis fotogrāfs un operators. Glezna tapusi 1923.gadā; tā gleznota uz audekla ar eļļas krāsām.

Z.A.Meierovica portretu plānots novietot Saeimas Kamīnzālē, kas ir viena no reprezentācijas telpām, kurā Latvijas parlaments uzņem ārvalstu augstākās amatpersonas un diplomātus. Tā būs iespēja arī augstos Latvijas parlamenta viesus iepazīstināt ar Latvijas valsts vēsturi.

Saeimas Preses dienests

TOP Komentāri

avatar