RTA atklāta Goda auditorija profesoram Dr.philos. Jāzepam Brolišam

  1. oktobrī   Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) tika atklāta Goda auditorija, kas veltīta profesoram Dr.philos. Jāzepam Brolišam (1928 – 2008).
  2. Brolišs dzimis 1928. gada 13. oktobrī Kaunatas pagastā. Rēzeknes Augstskolā bijis profesors, Sociālo zinātņu katedras vadītājs, kā arī Senāta priekšsēdētājs. Pētījis Latgales etnisko vēsturi, publicējis šajā jomā vairākus darbus.

Uz tikšanos pulcējās profesora kolēģi un bijušie studenti. RTA rektors, profesors Edmunds Teirumnieks norādīja: „Mums ir liels gods turpināt Jāzepa Broliša aizsākto darbu, jo profesors bija viens no tiem, kurš piedalījās Rēzeknes Augstskolas dibināšanā. Ar savu uzcītīgo darbu licis pamatus daudzām tradīcijām, izstrādājis dokumentus, kurus izmantojam vēl šodien. 2002. gadā Jāzeps Brolišs novērtēts valsts mērogā un saņēmis arī Latvijas valsts Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda nozīmi. Mēs katrs novērtējam viņa ieguldījumu Rēzeknes Augstskolas attīstībā.”

Ilgus gadus Rēzeknes Augstskolā kopā ar J. Brolišu strādājusi lektore Valda Čakša. Daloties atmiņās, viņa uzsvēra, ka profesors „bija pirmais Rēzeknes Augstskolas Senāta priekšsēdētājs, pirmais, kurš kopā ar studentiem devās vēstures ekspedīcijās, viņš vadīja pirmo RA institūtu – Nacionālo attiecību pētniecības institūtu”.

Šogad J. Brolišam apritētu 90 gadi. Ir pagājuši tieši 10 gadi, kopš profesors šķīries no dzīves, taču akadēmijā joprojām siltā atmiņā ir J. Broliša humora dzirksts, patriotisms, izcilais devums zinātnisku un publicistisku rakstu sagatavošanā.

Lolita Kivleniece-Kuzņecova,

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Māra Justa foto

TOP Komentāri

avatar