RMM aicina uz dziesmu izlases “Mūsu dziesmas 2.0” prezentācijas koncertu

Mūzikas izlasē jaunā gaismā pārradītas dziesmas “Saule, pērkons, Daugava”, “Gaismas pils”, “Aijā, žūžū, lāča bērni”, “Lauztās priedes”, “Tik un tā”, “Mēness starus stīgo”, “Atzīšanās”, “Vairogi”, “Uz skolu”, “Latviešu strēlnieki”, “Mūžu mūžos būs dziesma” un “Viņi dejoja vienu vasaru”.

Savu muzikālo ietvaru šiem skaņdarbiem veidojuši mūziķi Tālis un Andris Indāni, Edgars Šubrovskis un grupa “Jūk”, Jēkabs Nīmanis, Kristaps Pētersons, Platons Buravickis, Shipsea, Dj Monsta, muzikālas apvienības “BalssBalss”, “Biezoknis”, “Waterflower”, “Zāle” un “Tesa”.

“Ir tēmas, par kurām visiem ir viedoklis. Tādas ir arī dziesmas, kas ir iedvesmojušas šo albumu – dziesmas, kas vieno Latvijas iedzīvotājus, piepildot mūs ar enerģijas lādiņu, rezonējot un uzjundot emocijas. Jautājums, par ko vēlējāmies dzirdēt viedokļus, ietērptus muzikālās konstrukcijās, bija: “Kā tu dzirdi šo dziesmu šodien?” Nereti, lai spētu pateikt kaut ko jaunu, ir jāatskatās tradīcijā,” stāsta mūziķis un RMM projektu kurators Jēkabs Nīmanis.

“Rezultātā varam baudīt “Lauztās priedes” trokšņu grupas “Tesa” brāzmojošo ģitāru skanējumā vai “Tik un tā” jaunā komponista Platona Buravicka savdabīgajā rečetatīvā pulsējošu drouna bītu pavadījumā. Arī oriģinālais teksts ne vienmēr atrodas kompozīcijas centrā, dažreiz svarīgākas ir dziesmu raisītās asociācijas, kā to apliecina Dj Monsta un Jēkabs Nīmanis savās variācijās par “Mūžu mūžos būs dziesma” un “Aijā, žūžū, lāča bērni”,” skaidro idejas autors, RMM projektu kurators Aivars Madris.

“Albums ir mākslinieciski nevienmērīgs, vietumis sajūsminošs, dažviet kaitinošs un kopumā ļoti vērtīgs. Ir stipri interesanti klausīties, kas notiek, kad Latvijas mūzikas spilgtām personībām lūdz reflektēt par kanoniskiem tekstiem un skaņdarbiem,” komentē muzikologs un žurnāla “Mūzikas Saule” galvenais redaktors Orests Silabriedis.

Albuma ideja tapusi, veidojot RMM topošo pastāvīgo ekspozīciju “Dziesma”, kas būs veltīta dažādu laikmetu dziesmām par latvieša dzīves gājumā būtiskām tēmām – bērnību, skolu, mīlestību, karu, atmodu un svētkiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar