Rīt sāksies III Starptautiskais folkloras festivāls “Rudenāji”

RUDENĀJI ieskanēsies piektdienas, 25.septembra, vakarā. Plkst. 18.00 ar dūdu, bungu un tauru skaņām, ar uguņu gaismām, dziesmām un uzrunām atklāsim festivālu pie Katlakalna Tautas nama. Tad dosimies spilgtā un skanīgā Lāpu gājienā uz Sauliešu pilskalnu, kur kursim Rudenāju ugunskuru, ziedosim mūsu nestās veltes un ziedus pateicībā par vasaras devumu. Iejutīsimies un radīsim, atcerēsimies un atkārtosim sen notikušās un no jauna atradītās, atcerētās rituālās rotaļas, spēles, dziesmas un dejas. Baudīsim Rudenāju goda mielastu.
 
Sestdienas, 26septembra, rīts festivālam iesāksies plkst. 10.00 Ķekavā, Rudens ražas tirgū, kur dienu atklājot mūs priecēs Katlakalna deju kolektīvs SAVIEŠI ar savām līksmām rudens dejām. RUDENĀJU festivāla viesu kopas līdz pat 13.00 te nu dižosies un līksmos uz nebēdu – patiešām svētīsim prieku par vasaras devumu dārzos, druvās, laukos un tīrumos. SABERI, kā esam nodēvējuši šos svētkus, ir sens rudens ražas svētku nosaukums un radies no tā, ka kopā tirgū sanākušie ļaudis ziedo no sava dārzeņu un augļu klāsta – pateicībai par šīgada ražu un nākamā gada auglībai. Viss saziedotais tiek sabērts kopā. Tā ir sena un teju jau aizmirsta tradīcija, ko esam domājuši atjaunināt un atdzīvināt.
 
Sestdienas vakara daļa – Apjumību dzīres notiks Katlakalna Tautas namā. Sākums plkst. 18.00. Te kopu dziesmas un dejas, gudrība un meistarība tiks liktas kopā veidojot īpašu radošu uzvedumu, tādēji rādot, ka tradīcija ir dzīva, tā nav sastingusi, bet ienāk, ieplūst, iedegās un iederas mūsdienās, mūsdienu cilvēka pasaulē un uztverē.
 
Svētdien 27.septembrī no plkst. 11.00.-14.00 festivāla RUDENĀJI dalībnieki dosies svētīt rudeni uz Etnogrāfisko brīvdabas muzeju. Jau otro reizi festivāla noslēgums notiek sadarbībā ar muzeja rīkotajiem ikgadējiem Rudens ražas svētkiem.
 
Šogad festivāla viesu pulkā būs skaita ziņa nelielā, bet izteiksmīgā somu sievu kopa INEHMO, kura pārstāv dažādu somugru tautu dziedošo tradīciju, kolorītā igauņu vīru kopa LÜÜ-TÜRR no Arukīlas. Gan dziedošo, gan muzicējošo un dejojošo tradīciju rādīs leišu kopa MEDGRINDA no Viļņas apkārtnes jaukās vietas Kērnaves un baltkrievu kopa GUDA no Minskas. Iepriecinoši, ka tradīciju un dziedāšanu kopt izdodas arī latvjiem citās zemēs – par to festivālā vēstīs Igaunijas Latviešu kultūras biedrības kopa RĒVELE. No Latvijas kopām mūs īpaši priecēs teju par klasiku latviešu folklorā kļuvušās – NĪCAS Etnogrāfiskais ansamblis un VĒRTUMNIEKI no Madonas. Sastapsim un baudīsim arī Vidrižu kopu DELVE, kas savu tradīcijas uztveri un radošumu vairāk balsta somugru tradīcijās. Festivālu kuplinās arī Rīgas kopas – GRODI un GARATAKA un zemgalieši – kopa TĪRUMS no Bārbeles. Savu artavu festivāla skanējumā ienesīs arī mājinieki – Katlakalna RĀMUPE.
 
Festivāls RUDENĀJI notiek kopš 2011.gada katru otro gadu septembra nogalē un ir veltīts rudens laika tradīcijas izzināšanai un popularizēšanai. Festivāla viesi ir dažāda rakstura folkloras kopas no visiem Latvijas dižnovadiem, viesi no kaimiņzemēm Igaunijas un Lietuvas, kā arī no citām valstīm. Viesu pulkā bijuši arī Krievijas un Norvēģijas pārstāvji.
 
Foto:publicitātes

TOP Komentāri

avatar