Rīgas naktspatversmes gatavas aukstajam laikam

Ja nakts gaisa tº būs zemāka par -10 ºC vai gaisa temperatūra būs zemāka par 0 un vēja ātrums lielāks par 10 m/s, naktspatversmes darbosies visu diennakti.

Rīgā darbojas septiņas patversmes/naktspatversmes, kurās 863 vietas līdzfinansē Rīgas dome. Līdz diviem mēnešiem gadā naktspatversmēs var uzturēties bez maksas. Ja cilvēks naktspatversmē uzturas ilgāk par diviem mēnešiem un tam nav noteikts trūcīgās personas statuss, viņš veic daļēju maksu (līdzdalības maksājumu) par naktspatversmes pakalpojumu 0.64 eiro dienā. Naktspatversmē var saņemt siltu apģērbu, paēst vakariņas, izmantot sanitārās telpas, kā arī saņemt sociālā darbinieka konsultācijas. Decembrī naktspatversmes pakalpojumus izmantoja vidēji 774 cilvēki, kas salīdzinoši ir par 35 jeb 4.3 % mazāk nekā iepriekšējā gada decembrī. Janvāra pirmajās nedēļās naktspatversmēs uzturējās vidēji 794 cilvēki, kas, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2013. gadā, ir par 11.1% mazāk, kad naktspatversmēs uzturējās 884 cilvēki.

Naktspatversmes vīriešiem un sievietēm:

• SIA „V.E.L.G.” nakts patversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1);

• Biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” nakts patversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7).

Naktspatversmes sievietēm:

• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2);

• Biedrības „PINS” nakts patversme (Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12).

Nakts patversmes vīriešiem:

• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208);

• Nakts patversme „Zilais Krusts” (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 336). Patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (pārvietojas riteņkrēslā), patversmē neuzņem cilvēkus alkohola reibumā!

• SIA „V.E.L.G.” naktspatversme (Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8).

Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem Katoļu ielā 57 iespējams saņemt: sociālā darba speciālistu un psihologa pakalpojumus; izglītojošas prasmju apguves, rehabilitācijas, atbalsta un pašpalīdzības grupu nodarbības; ģimenes ārsta pakalpojumus primārās veselības aprūpes līmenī; dušas pakalpojumus; dezinfekcijas pakalpojumus; veļas mazgāšanas pakalpojumus. Dienas centrs līdz 1. martam strādās katru dienu no plkst. 9.00 līdz17.00 arī svētku dienās. Decembrī pakalpojumu saņēma vidēji 140 cilvēki. Kopumā decembrī dienas centru apmeklēja  4330 cilvēki, no kuriem 4017 piedalījās dienas centra aktivitātēs, apmeklējot nodarbības un citus pasākumus, bet 313 cilvēki apmeklēja ģimenes ārstu vai bibliotēku. Janvāra sākumā dienas centru apmeklēja 831 cilvēks.

Decembrī Rīgas patversmes struktūrvienība – Mobilā brigāde ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem ir sniegusi konsultācijas 94 cilvēkiem, saņēmusi 71 tālruņa zvanu no rīdziniekiem, kuri informēja par līdzcilvēkiem nepieciešamo palīdzību, jo tie uzturējās  dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās, 59 cilvēki nogādāti uz patversmi/naktspatversmi. Mobilās brigādes tālrunis darba dienās darba laikā 27023550.

Decembrī Rīgas pašvaldība līdzfinansēja zupas virtuves pakalpojumus līdz 1 100 porcijām dienā piecas reizes nedēļā, piecās vietās Rīgā (Āgenskalna tirgus rajonā, Barona ielā 126, Katoļu ielā 57, Krišjāņa Barona ielā 56 un Laktas iela 8, k-1). Pārskata periodā organizācijas ir izdalījušas 23 919 porcijas. Saņemot zupas virtuves pakalpojumus, nav nepieciešams uzrādīt nekādus dokumentus. Ēdienu var baudīt uz vietas vai ņemt līdzi savos traukos.

Lūgums iedzīvotājiem būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī,  jo palīdzība ir viena zvana attālumā – piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113, kā arī ziņot par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām Rīgas patversmes Mobilai brigādei pa mobilo tālruni 27023550. Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Jou Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Jou
Viesis
Jou

Klusā daba ar 0.7 … 😀