Rīgā jauns ekskluzīvs sols

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks pilsētas kanālmalas apstādījumos iepretim Latvijas Universitātes ēkai Raiņa bulvārī 19 atklāja piemiņas zīmi izcilajiem Rīgas dārzniekiem, pilsētas dārzu pirmajiem veidotājiem Georgam Kūfaltam (1853 – 1938) un Andrejam Zeidakam (1874 – 1967).

Kopā ar piemiņas zīmi tika uzstādīts figurāls parka sols pilsētas kanālmalas apstādījumos, kanāla labajā pusē pie G. Kūfalta stādītās platlapu liepas. Sols uzstādīts ar SIA “Rīgas meži” gādību, sadarbībā ar biedrību “Riga, I Love You” un Rietumu Bankas labdarības fondu.

Kompozīcijas elementus veidojis tēlnieks Ģirts Burvis, kas pazīstams ar tādiem darbiem kā piemineklis “Rīdzenieki” (veltīts A. Deglava romānam “Rīga”), skulptūru “Mūrnieks un skursteņslauķis”, memoriālo ansambli Fr.Brīvzemnieka piemiņai “Četri novadi” un citiem atzinību guvušajiem darbiem. Kompozīcijas autors ir arhitekts Ilmārs Briedis, bet atklāšanas ceremonijas uzveduma autors ir kino un teātra režisors, skatuves mākslas pedagogs Pēteris Krilovs.

Rīgas dārzu un parku direkcija tika nodibināta 1879. gadā. Par jaunās iestādes pirmo direktoru izraudzīts no Plēnes pilsētas Holšteinas zemes Vācijā nākušais Georgs Kūfalts. 1915. gadā viņa vietā stājās G.Kūfalta skolnieks, Kuldīgā dzimušais latviešu daiļdārznieks un ainavu arhitekts Andrejs Zeidaks, kurš pilsētas dārzus un parkus attīstīja nākamos 29 gadus.

TOP Komentāri

avatar