Regbisti mācās dziedāt un gatavojas Dziesmusvētkiem (VIDEO)

Regbija kluba “Mītava” jaunie sportisti pulcējās Zemgales Olimpiskajā centrā, lai kopīgi apgūtu dziedātprasmi un bruģētu ceļu uz lielo Mežaparka skatuvi XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Sadziedāšanās naktī. Dziesmusvētku virsdiriģenta Inta Teterovska vadībā sportisti iepazinās ar balss spēli “DzieDot”, trenēja balsi un apguva latviešu tautasdziesmas. Jaunieši pierādīja, ka ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību arī tie, kuri parasti uzskatīti par nedziedātājiem, var kļūt par lieliskiem dziedātājiem.

 

Balss spēli savu komandas biedru lokā pirmais izmēģināja septiņpadsmitgadīgais regbists Andris Buske. “Nekad neesmu dziedājis korī vai ansamblī, jo regbijs manā dzīvē aizņem lielāko daļu brīvā laika, taču reizēm vienatnē mēdzu ko dungot. Tagad, kad redzu, ka ar “DzieDot” progress ir tik ātrs, turpināšu trenēties un, kas zina, iespējams, nokļūšu uz Dziesmusvētku skatuves jau šogad,” pēc pasākuma atzina Andris, kura dziedātprasmes izaugsmi vien dažu pantiņu laikā novērtēja arī diriģents Ints Teterovskis.

“Dziesmusvētki ir kas krietni vairāk par vienu nedēļu reizi piecos gados. Svētkus radām katru dienu, kad dziedam, ejot dušā, braucot automašīnā vai gatavojot ēst. Turklāt dziesmu un tās attīstību turpinām ne tikai koru mēģinājumos un koncertos, bet arī ikdienā, iespējams, pat vienatnē. Prieks, ka visu paaudžu latvieši joprojām dzied un vēlas mācīties dziedāt, un nu dziedātprasmes apguvē talkā nākušas arī tehnoloģijas! Esmu pārliecināts un pieredzē pārbaudījis, ka, apņēmīgi mācoties, iespējams ne tikai uzlabot muzikalitāti, bet procesa laikā arī gūt prieku un gandarījumu,” stāsta Ints Teterovskis, vairākkārtējs Dziesmusvētku virsdiriģents.

Lai ikvienam būtu iespēja dziedātprasmi apgūt aizraujoši, sev ērtā laikā un ar prieku, Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank ar digitālā mūzikas skolotāja Solfeg.io palīdzību un Latvijas Nacionālā kultūras centra padomu izstrādājis īpašu risinājumu – balss spēli “DzieDot”. Jaunā spēle ļauj ne tikai vieglā un mūsdienīgā veidā iemācīties dziedāt latviešu tautasdziesmas četrbalsīgi, bet arī piedalīties Latvijā lielākā virtuālā kopkora tapšanā, ar savu dziedājumu virtuāli nokļūstot uz lielās Mežaparka skatuves.

Spēles noteikumi ir pavisam vienkārši. Atbilstoši katra cilvēka unikālajam balss augstumam tiek pielāgotas spēles dziesmu partijas, lai dziedāšana būtu ērta un aizraujoša. Ar savu balsi spēlētājs vada spēles galveno varoni – putnu – jo augstāk dzied, jo augstāk tas lidos, bet līdz ar zemu dimdināšanu putns nolaidīsies tuvāk zemei. Kad būs pieveikti trīs spēles līmeņi – arī dziedātprasme būs rokā! Pēc visu līmeņu iziešanas spēlētājs var iedziedāt savu tautasdziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” versiju, kas var virtuāli aizvest uz pašu Dziesmusvētku kulmināciju – Sadziedāšanās nakts skatuvi. Tajā vienotā kopkorī apvienosies klātienes dziedātāji un tie spēlētāji, kas būs virtuāli iesnieguši savus dziesmas video. Savukārt dziesmas “Pūt, vējiņi” iedziedāšana katram sniegs iespēju kļūt par daļu no unikāla mākslinieces Katrīnas Neiburgas veidota videoklipa jau jūnija vidū.

Adriāna Kauliņa par “DzieDot” misiju saka: “Apskatot aptaujas rezultātus sapratām, ka nepieciešams radīt ko tādu, lai turpinātu latviešiem tik nozīmīgo dziedāšanas tradīciju. Lai saglabātu dziesmu dzīvu, jārūpējas par to, lai mūsu bērni un bērnu bērni prastu un gribētu dziedāt. Savukārt, lai viņus uz to mudinātu, nepieciešams rast iespēju ar prieku attīstīt dziedātprasmi mūsdienīgā un vieglā veidā, izmantojot tehnoloģiju sniegtās iespējas. Ar “DzieDot” palīdzību investējam nākotnē šodien un sniedzam iespēju pārliecināti dziedāt ne tikai jaudīgiem dziedātājiem labākajos Latvijas koros, bet ikvienam.”

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar