Rail Baltica projektam audzis atbalstītāju skaits

81% Latvijas iedzīvotāju atbalsta  Rail Baltica projektu Latvijā, no tiem – 33% ļoti pozitīvi.  Divu gadu laikā to Latvijas iedzīvotāju, kas ļoti pozitīvi vērtē Rail Baltica projektu,  skaits audzis par 8 procentpunktiem, jo 2016. gada nogalē ļoti pozitīvi noskaņoti bija 25% iedzīvotāju.

Par to liecina 2018. gada nogalē notikušās  iedzīvotāju informētības un attieksmes aptaujas dati par Rail Baltica projektu, kuras gaitā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums Berg Research  Latvijā interneta vidē  aptaujāja 1007  iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Ilze Rozenberga, SIA Berg Research socioloģe: „Kopš 2014. gada sabiedrības noskaņojums Latvijā ir būtiski mainījies un Rail Baltica projekts tiek uztverts ne tikai kā  Eiropas līmeņa apjomīgs infrastruktūras un satiksmes projekts, bet Latvijas iedzīvotāji arī arvien vairāk izprot Rail Baltica  lokālo ietekmi tieši uz Latvijas ekonomiku, darba tirgu un starpvalstu attiecībām. Pieaugot informētības līmenim, Latvijas cilvēki daudz lielākā mērā aizdomājas, ka Rail Baltica  nākotnē kļūs par reālu pārvietošanās līdzekli gan uz tuvākajām  kaimiņvalstīm, gan citām Eiropas valstīm,” secina pētniece, kas sabiedrības informētības un attieksmes izpētē par projekta  Rail Baltica  īstenošanu Latvijā ir iesaistīta kopš 2014. gada.

Kopējais Latvijas iedzīvotāju informētības līmenis par Rail Baltica projektu ir pieaudzis.  Vērtējot informētību par projekta Rail Baltica  īstenošanu, 74% no 2018. gadā veiktās aptaujas dalībniekiem atzina, ka ir informēti par Rail Baltica  projekta īstenošanā paveikto, salīdzinājumam: 2016. gadā  50 % bija dzirdējuši par projekta realizāciju, bet nepārzināja detalizēti projekta virzību.

 

Nozīmīgas izmaiņas ir novērojamas Latvijas iedzīvotāju attieksmē un izpratnē

Salīdzinot datus ilgtermiņā, var secināt, ka nozīmīgākās izmaiņas ir novērojamas Latvijas iedzīvotāju attieksmē un izpratnē. 2016. gadā asociācijas ar projektu bija, ka Rail Baltica  ir dzelzceļš caur Baltijas valstīm uz Eiropu (50%), bet 2018. gadā Latvijas iedzīvotāji atklāj, ka Rail Baltica  raisa asociācijas:

* par dzelzceļu (34%),

* par ātrvilcienu un ātrumu (11%),

* labu, modernu un inovatīvu nākotnes projektu (11%), kā arī ar citiem, līdzīgiem, aspektiem.

Attieksmē par projektu ieskanas cieņa, pozitīva attieksme un gandarījums, ka arī Latvijā ir iespēja realizēt tik liela mēroga un nozīmes projektu.

Iegūtie dati arī atklāj, ka pieaug atbalsts Rail Baltica  projektam un izpratne, kā tieši Rail Baltica  var ietekmēt mūs katru personīgi mūsu ikdienas dzīvē. 2016. gadā atbalsts projektam tika pamatots:

*pieaugs iespēja ceļot starp Eiropas pilsētām (22%);

*pārvietošanās kļūs ātrāka (22%),

*valstij būs ekonomiskie ieguvumi (19%);

* projekta realizēšana kopumā saistās ar valsts attīstību, progresu (18%).

Savukārt 2018. gadā  atbalsts projektam balstās uz pārliecību, ka Rail Baltica  izbūve:

*  pirmkārt, veicinās mūsdienīgumu, attīstību un tuvinās Latviju ar ES  (40%),

* otrkārt, iedzīvotāji apliecina vēlmi un gatavību Rail Baltica  dzelzceļa līniju izmantot nākotnē (16%);

* ceļot kļūs ērtāk (16%);

* pārvietošanās kļūs ātrāka (13%).

Iedzīvotāji atklāj personīgo attieksmi pret Rail Baltica 

  1. gada nogalē veiktās aptaujas dati atklāj arī izpratni par ieguvumiem. Kā nozīmīgākie ieguvumi no Rail Baltica izbūves tiek minēta:

*  labāka satiksme ar Eiropas valstīm;

*  labāka satiksme ar kaimiņvalstīm;

* dzelzceļa līnijas esamība piesaistīs vairāk tūristu.

Kā nozīmīgs projekta īstenošanas aspekts novērtēts tas, ka no Rail Baltica izbūves būs ilgtermiņa pienesums ekonomikai, ka projekts atstās pozitīvu ietekmi uz jaunu darba vietu rašanos, ka projekta īstenošana stiprinās Baltijas valstu starptautiskās attiecības.

Salīdzinot pērn veiktās aptaujas un 2016. gadā iegūtos datus,  rezultātu analīze apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji daudz lielākā mērā  no Rail Baltica  īstenošanas saskata:

*pozitīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku;

*darba tirgus attīstību;

* kaimiņvalstu attiecību stiprināšanu.

Identificētie ieguvumi personīgā/ indivīda līmenī apliecina, ka iedzīvotāji ir zinošāki un pārliecinātāki par to, Rail Baltica  dzelzceļa līnijas pakalpojums nākotnē tiks praktiski lietots un kļūs par vienu no ikdienā izmantotajiem pārvietošanās veidiem.

Savukārt, vērtējot ieguvumus personiskā indivīda līmenī, Latvijas iedzīvotāji domā:

* ceļošana ar Rail Baltica  būs ērta:

* ceļošana ar Rail Baltica būs droša;

*  ikdienā būs daudz vienkāršāk īstenot spontānu/neplānotu atpūtu.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar