Radīta tehnoloģija, kas var aizstāt saules gaismu telpās

Iedomājieties, ka atrodaties telpā bez logiem, vienlaikus jūtot saules gaismu spīdam uz sejas – šo unikālo sajūtu tagad ir iespēja sajust. Ir pierādīts, ka šis fenomens pozitīvi ietekmē komfortu un labsajūtu iekštelpās, kur nav pieejama saules gaisma.  

Izstrādājot jaunāko enerģiju taupošo LED tehnoloģiju ar sarežģītu optisko sistēmu un izmantojot nanostrukturizētus materiālus augstākās tehnoloģijas logu sistēmā, COELUX projekts ir atklājis revolucionāru inovāciju mūsdienu apgaismojuma un dizaina industrijā, kas uzlabos labsajūtu iedzīvotājiem.

“Ar COELUX jūs variet būt zem saulainām debesīm vienmēr un visur,” norāda profesors Paolo di Trapāni, projekta koordinators un fiziķis Insubria Universitātē Komo, Itālijā, kura pētniecību pēdējo desmit gadu garumā vadījusi vēlme atdarināt dabīgo gaismu. “Gluži kā mēģināt aprakstīt tropu saules krāsu vai smaržas niansi, ir tikpat grūti aprakstīt COELUX pacilājošos efektus, kas rodas no iespaida, ko rada šī tehnoloģija. Projekta gaitā savāktie pierādījumi liecina, ka pat klaustrofobiskas personas jūtas laimīgi un relaksēti, nokļūstot COELUX gaismā, par spīti tam, ka viņi ilgstoši atrodas pāris kvadrātmetru lielā telpā bez logiem.” Tehnoloģija pieder Insubria Universitātes IT kompānijai “CoeLux Srl”.

 COELUX sastāv no trim galvenajiem elementiem:

  • Jaunākā enerģiju taupošā LED tehnoloģija saules gaismas spektra reprodukcijai
  • Sarežģīta optiskā sistēma, lai radītu “debesu” un “saules” tāluma sajūtu
  • Nanostrukturizēti, tikai pāris milimetrus biezi materiāli, lai radītu pilnīgu atmosfērā sastopamo saules gaismas izkliedes procesu.

Šie elementi ir iestrādāti augstākas tehnoloģijas logu sistēmā, piedāvājot plašu dizaina iespēju klāstu iekštelpām. Lietotāji var piedzīvot tropu, Vidusjūras un Ziemeļeiropas gaismu ar trīs uzstādījumu iespējām, kuras piedāvā COELUX.

COELUX tehnoloģija būs gatava 2014. gada beigās, un ietver sevī svarīgu biznesa iespēju projekta partneriem un Eiropas uzņēmumu tīklam, kas būs iesaistīts tehnoloģijas ražošanā, demonstrēšanā un ieviešanā.

Maikls Dženings, Eiropas Pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāres Moires Gēgenas Kvinnas runasvīrs, stāsta: “Daudzas mūsu dzīves jomas – enerģijas, transporta, medicīnas, pārtikas drošības, veselības un labsajūtas – tiek uzlabotas un pat modernizētas ar nanotehnoloģijām. COELUX ir lielisks paraugs, ka zinātne var pārvērst vienkāršu, bet vienlaikus grūti sasniedzamu ideju – saules gaismas atdarināšanu, realitātē. Tam tiešām ir ir milzīgs potenciāls ieviest izmaiņas cilvēku dzīvēs.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar