PVD atklāj aizdomīgu shēmu bīstamu blakusproduktu biznesā

Zemākās kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, piemēram, dzīvnieku smadzenes, ir stingri aizliegts izmantot barības ķēdē, piemēram, lauksaimniecības dzīvnieku barības ražošanā, jo pastāv dažādu bīstamo dzīvnieku infekcijas slimību, tostarp spongiozās encefalopātijas, izplatīšanās risks. Savukārt 3. kategorijas blakusproduktus drīkst izmantot, piemēram, kaulu miltu, pārstrādāta proteīna ražošanā, kuru tālāk var izmantot dzīvnieku barības ražošanā.

Pagājušā gada nogalē TRACE sistēmā, kurā Eiropas Savienības dalībvalstis ziņo par dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu pārvadāšanu Eiropas Savienības ietvaros, parādījās paziņojums, ka kādā Latvijas uzņēmumā nonākušas 25, Vācijas uzņēmumā ražotas, 3. kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu kravas ar kopumā 600 tonnām pārstrādāta proteīna.

Saskaņā ar Eiropas Savienībā noteikto kārtību, PVD devās uz uzņēmuma noliktavu, lai pārliecinātos, ka krava patiešām ir saņemta, pārbaudītu tās marķējumu un pavaddokumentus un attiecīgi veiktu atzīmi TRACE sistēmā, ka krava ir pārbaudīta.

Veicot pārbaudi, atklājās, ka Latvijas uzņēmuma noliktavā neatrodas neviena no 25 it kā saņemtajām kravām. PVD par konstatēto uzsāka administratīvo lietvedību. Lietas ietvaros uzņēmums, kura pārstāvji ieradās uz paskaidrojumu sniegšanu, skaidroja, ka visas kravas bez uzrādīšanas PVD kontrolei, jau ir nosūtītas uz Bulgāriju un Rumāniju. Turklāt, kā liecina pēc PVD pieprasījuma uzrādītie pavaddokumenti, līdzīgā veidā šajās valstīs nonākušas vēl 144 Vācijas, Polijas, Beļģijas un Francijas uzņēmumos ražotu blakusproduktu kravas (3 600 tonnas). Pavaddokumenti liecina, ka kravas, pirms nonākšanas gala mērķī, ievestas arī Lietuvā un kravu pārvadātāji ir dažādi Polijas uzņēmumi.

Nosūtot pieprasījumus Food fraud network jeb “Pārtikas apritē krāpniecisko darbību ziņošanas sistēmā”, PVD saņēma informāciju no visu iesaistīto valstu uzraudzības dienestiem un izrādījās, ka Latvijas uzņēmuma norādītie ražotāji nemaz nav sadarbojušies ar šo Latvijas uzņēmumu, Polijas firmas nav nodarbojušās ar pārvadāšanu, savukārt, valstīs, kuras norādītas kā kravas saņēmējas, neviena krava nav saņemta, bet kravu pavaddokumenti ir viltoti.

Pārbaudēs iegūtā informācija liecina – visticamāk, kravas nav nonākušas arī Latvijā, turklāt pastāv ļoti augsta iespējamība, ka kravās ir bijuši nevis 3., bet gan zemākas kategorijas blakusprodukti, kurus nav ļauts izmantot ne Eiropas Savienībā, ne izvest ārpus tās robežām uz citām valstīm. Tāpat, ņemot vērā, ka notikusi no ekonomiskā viedokļa neloģiska kravu kustība, neeksistējoši darījumi, ir pamats aizdomām arī par kādas nodokļu optimizācijas vai produkcijas legalizācijas shēmas realizēšanu. Kā liecina PVD rīcībā esošā informācija, arī iepriekš Eiropas Savienībā ir fiksēti gadījumi, kad zemākas kategorijas blakusprodukti, maskēti par 3. kategorijas blakusproduktiem, nonāk, piemēram, Bangladešā, Vjetnamā, Malaizijā atkārtotai izmantošanai, piemēram, dzīvnieku barības ražošanai.

Tā kā ir pamatotas aizdomas, ka ar viltotu dokumentu palīdzību bīstamie, pārtikā neizmantojamie, tādēļ lētākie zemākās kategorijas blakusprodukti ir pārtapuši par 3. kategorijas blakusproduktiem, kas realizēti dažādās trešajās valstīs, kā arī aizdomas par fiktīviem darījumiem, Pārtikas un veterinārais dienests par konstatēto ir ievietojis paziņojumu “Pārtikas apritē krāpniecisko darbību ziņošanas sistēmā”, informējis Latvijas “Europol” biroju, kā arī nosūtījis lietas materiālus Valsts ieņēmumu dienestam tālāku pārbaužu veikšanai.

Latvijas uzņēmumam par konstatētajiem pārkāpumiem piemērots 1 300 eiro naudas sods. Šobrīd uzņēmums savu darbību ir apturējis.

Informāciju sagatavoja Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

TOP Komentāri

avatar