Puse bērnu slēpj no vecākiem riskantu uzvedību internetā

Galu galā, bērns, kas ir atstāts vienatnē ar internetu, var saskarties ar kaitīgu vai nepiemērotu saturu. Saskaņā ar veikto aptauju gandrīz puse bērnu (44 %) slēpj no vecākiem potenciāli bīstamas darbības tiešsaistē.

Jo bērns ir vecāks, jo vairāk viņš slēpj. 8–10 gadu vecumā tikai trešdaļa (33 %) bērnu neinformē vecākus par incidentiem tīmeklī, taču šis daudzums palielinās līdz 51 % 14–16 gadus vecu pusaudžu vidū. Daudzi «nerunīgo» bērnu vecāki nemaz neuzzina, ar ko viņu atvases saskaras tiešsaistē. Jo darbība ir bīstamāka, jo mazāka iespēja, ka vecāki par to uzzinās. Piemēram, 56 % mammu un tētu nemaz nezina, cik daudz laika bērns patiesībā pavada internetā, bet gandrīz 70 % nav ne jausmas par nelikumīgām lejupielādēm vai iebiedēšanu tiešsaistē.

Bērni ne tikai noklusē nepieļaujamu uzvedību internetā, bet arī veic pasākumus, lai apietu vecāku kontroli. To atzina trešdaļa bērnu (30 %). Viņi savās ierīcēs izmanto paroles, ko vecāki nezina, sērfo internetā, kad pieaugušo nav klāt, dzēš savu tiešsaistes darbību vēsturi utt. Turklāt septītā daļa (14 %) izmanto speciālas programmas, kas slēpj, kuras lietotnes ir bijušas atvērtas.

«Vecāku izglītošanai ir būtiska nozīme bērnu aizsardzībā internetā. Ja bērni domā, ka vecāki spēj mierīgi apspriest jautājumus, ar kuriem viņi saskaras, ir daudz lielāka iespēja, ka viņi uzticēsies vecākiem. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vecāki vairāk uzzinātu par apdraudējumiem tiešsaistē, uzlabotu savu e-pratību un izveidotu savstarpējas uzticēšanās pilnas attiecības ar bērniem, tādējādi piedaloties viņu dzīvē gan tiešsaistē, gan bezsaistē. Pārlieciniet bērnus, ka, lai kas notiktu, jūs vienmēr esat gatavi uzklausīt, atbalstīt un palīdzēt. Turklāt nesenais Eiropas Komisijas pētījums atklāj, ka bieži vien paši bērni lūdz vecāku kontroli, lai aizsargātu savus jaunākos brāļus un māsas,» norāda European Schoolnet vecākā padomniece Dženisa Ričardsone.

«Vecāku rūpēm un padomiem nav jāaprobežojas tikai ar reālo pasauli, jo ļoti liela bērnu dzīves daļa mūsdienās tiek pavadīta internetā,» piekrīt Kaspersky Lab patērētāju komercijas vadītājs Andrejs Mohoļa. «Laikā, kad vecāki nevar būt klāt, viņi var aizsargāt bērnu ar specializētiem vecāku kontroles risinājumiem. Šīs programmas ne vien pasargā bērnus no kaitīgām vietnēm un lietotnēm datoros un mobilajās ierīcēs, bet arī ļauj vecākiem būt informētiem par jebkādām briesmām, kas savukārt dod iespēju daudz konkrētāk runāt ar bērnu par apdraudējumiem tiešsaistē.»

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar