Protestē pret jaunas zvēraudzētavas būvniecību

Tieši pirms 11. decembra ārkārtas sēdes, kurā bija plānots apspriest iespējamo jaunās ūdeļu fermas būvatļaujas atcelšanu, pie Kuldīgas domes pulcējās vairāki desmiti vietējo iedzīvotāju, protestējot pret SIA “Mink IV” ieceri būvēt jaunu ūdeļu audzētavu 6000 vaislas dzīvniekiem. Iedzīvotāji savu viedokli pamatoja gan ar argumentiem par vides piesārņošanu, smakām un mušām, kas pazemina jau esošo zvēraudzētavu apkārtnes iedzīvotāju dzīves kvalitāti, gan ar to, ka ūdeļu audzēšana kažokādām ir neētiska un nežēlīga nozare.

 

Protestā piedalījās arī skolēni, kas paši bija sagatavojuši dažādus plakātus. Par bērnu piedalīšanos sašuta uzņēmēji, kas grib uzsākt ūdeļu audzēšanas biznesu Turlavas pagastā. SIA “Mink IV” valdes loceklis domes deputātiem uzsvēra, ka bērni nesaprotot, ko dara, un esot atnākuši uz protestu, jo ar viņiem ticis manipulēts. Paši bērni gan piketā teica, ka piedalās, jo viņiem patīk dzīvnieki un viņi negrib, lai tos turētu mazos būrīšos, nogalinātu un novilktu tiem ādas. Uz bērnu izgatavotajiem plakātiem bija tādi saukļi kā “Ūdelēm jādzīvo brīvībā nevis aiz restēm”, “Nemociet dzīvniekus”, “Ūdelēm jādzīvo”,“Liekat viņus mierā”, “Sargāt dzīvniekus nenogalināt”, “Pret slepkavām”, “Vai tu gribētu tādu likteni?”. Skolotāja, kas pavadīja bērnus, apliecināja, ka skolnieku piedalīšanās protestā ir saskaņota ar šo bērnu vecākiem.

 

Lēmumu par būvatļaujas atcelšanu Kuldīgas dome sākotnēji bija iecerējusi pieņemt 27. novembrī, tomēr, sēdē uzklausot iedzīvotājus, deputāti atzina, ka nepieciešams vairāk laika, lai iepazītos ar apstākļiem pirms lēmuma pieņemšanas. Tāpēc dome 11. decembra ārkārtas sēdē rīkoja diskusiju par būvniecības ieceri, uzklausot gan uzņēmējus un iedzīvotājus, gan apvienības “Sabiedrība pret kažokādām” pārstāvjus, kas jau iepriekš 10 lielāko vides aizsardzības un dzīvnieku aizsardzības nevalstisko organizāciju vārdā bija iesniegušas aicinājumu noraidīt jaunas zvēraudzētavas būvi. Savukārt galējo lēmumu dome plāno pieņemt 18. decembra sēdē.

 

Būvatļauja plānotajai zvēraudzētavai izdota 7. novembrī, bet to ar iesniegumu domē apstrīdējuši tuvējo māju īpašnieki. Kā informēja domē, apkopojot rezultātus no iedzīvotāju iesniegtajām aptaujas anketām, secināts, ka būvniecību atbalsta 94 pagasta iedzīvotāji, bet noraida 44. Turlavas pagasta iedzīvotāji, kas piedalījās domes sēdēs, norādīja, ka anketas, kurās pausts atbalsts iecerei, ir no cilvēkiem, kurus radītās vides problēmas neskars, jo viņi dzīvojot ļoti tālu no plānotās zvēraudzētavas. Savukārt tuvākajā apkārtnē gandrīz visi esot pret būvniecību, tostarp arī uzņēmējs, kura saimniecība “Klosteri” atrodas vistuvāk paredzētajai zvēraudzētavai – apmēram 500 metru attālumā.

 

Kopš jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās šī gada 1. oktobrī, zvēraudzētavām publiskā apspriešana vairs nav obligāta. Tādējādi iedzīvotāju iespējas laicīgi uzzināt par jaunu fermu būvniecību apkaimē ir stipri samazinājušās. Par būvatļaujas saņemšanu pasūtītājam ir pienākums informēt tikai pieguļošo zemes gabalu īpašniekus. Savukārt būvatļaujas apstrīdēšanai likumā atvēlēts tikai vienu mēnesi ilgs laiks.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar