Projekta „Riga Inside Out” darbu skate Kalnciema kvartālā

„ Šis projekts, kura laikā mūsu otrā kursa studenti dodas īstenot savas idejas kādā no Eiropas pilsētām,  ir daļa no mūsu akadēmijas studiju programmas. Studentiem tā ir iespēja ne tikai iepazīt jaunu kultūru, bet arī praktiski pielietot zināšanas, ko viņi šo gadu laikā ir apguvuši. Tas ir izaicinājums, jo pirmoreiz viņi ir ārpus ierastās vides un viņiem ir tikai dažas dienas, lai radītu kvalitatīvus un augstvērtīgus darbus,” par projektu stāsta Hāgas Karaliskās Mākslas akadēmijas pasniedzējs Leo Arkens. Pateicoties latviešu fotogrāfei Ingai Erdmanei, kura savulaik arī  bijusi Hāgas Karaliskās Mākslas akadēmijas studente, šogad šis projekts tika īstenots tieši Rīgā.  

Piecu dienu garumā studenti devās  Rīgas ielās, lai izveidotu īpašus foto un video stāstus par Rīgu un  rīdziniekiem, uz pilsētu caur viņu redzes prizmu palūkojoties ar pavisam jaunu skatienu.

 Darbu skatē  caur fotogrāfijām tika atklātas visdažādākās tēmas: Lailas Mubarakas stāsts par dienu vientuļas mātes dzīvē,  Berta Vintera stāsts par bijušajām militārajām būvēm un celtnēm Rīgā,  Angenijas Berkeres stāsti par laulātu pāri,  ar kuru viņa iepazinās zupas virtuvē, Marijna Kuijpera stāsts par  homoseksuālu cilvēku ikdienu Rīgā.

Savukārt video stāstos  tika atspoguļota tirdzniecības centru un blakus esošās vides mijiedarbība, skats uz pilsētu caur Daugavu, cilvēku un dzīvnieku attiecības pilsētvidē,  kā arī  divu svešu cilvēku, divu kultūru tuvināšanās caur kulināriju. Kopā ar nīderlandiešu studentiem, šajā projektā piedalījās arī divas profesionālas fotogrāfes no Maskavas, Jana Voloviča, kura savā darbā atspoguļoja latviešu un krievu attiecības Rīgā, un Nataša Eremina, kura savās fotogrāfijās atspoguļoja Rīgas iedzīvotāju cīņu ar legālajām narkotikām.  

Projekta dalībnieku darbi rosināja arī skatītājus attēlotās  situācijas un problēmas aplūkot no citiem redzes leņķiem, bet topošie fotogrāfi labprāt dalījās savā jauniegūtajā pieredzē. „ Biju patīkami pārsteigts par rīdzinieku atsaucību un vēlmi iesaistīties. Man bija izdevība cilvēkus fotografēt ne tikai pilsētvidē, bet arī apciemot viņus, un šī iespēja pavēra pavisam jaunu skatu uz pilsētu un tās cilvēkiem, mani līdzšinējie priekšstati par šeit notiekošo būtiski mainījās,” savos iespaidos dalījās Marijns Kuijpers.

Sākotnējais projekta nosaukums bija „ Outside”, nevis „ Inside Out”. Tā ideja bija doties  publiskajā telpā un satikt cilvēkus ielās, taču, studentiem veidojot savus stāstus, radās vēlme iepazīt un izprast cilvēkus, pilsētvidi tuvāk,  un tādējādi mainījās arī projekta nosaukums. „ Brīdī, kad tu sāc pētīt un iedziļināties,  stāsts izrādās daudz sarežģītāks nekā sākumā šķitis. Ir lielie, vispārzināmie stāsti un mazie, kas slēpjas zem tiem un var pilnībā izmainīt līdzšinējo skatījumu. Brīdī, kad tu iepazīsties ar cilvēku personīgi, stāsts kļūst daudz dziļāks, un tu saproti, ka nekas nav viennozīmīgs, tikai balts vai melns. Ir būtiski  spēt to izstāstīt caur fotogrāfiju,”  noslēgumā saka Leo Arkens.  

 

 

 

Teksts: Zane Bukša

 

Foto: Marijns Kuijpers

 

TOP Komentāri

avatar