Projekta gaitā Rīgā darbu atraduši 60 cilvēku ar invaliditāti

2012.gadā darbā iekārtojās desmit cilvēki,  pakalpojumu saņēma 89 personas un tika sniegtas 2080 konsultāciju stundas. 2013.gadā darbā iekārtojās jau 22 cilvēki, kopā pakalpojumu saņēma 69 cilvēki, un tika sniegtas 3014 konsultāciju stundas. 2014.gadā darbā iekārtojās 28 cilvēki ar invaliditāti, pakalpojumu saņēma 87 personas ar invaliditāti un tika sniegtas 3144 pakalpojumu stundas.

No piedāvātā profesiju saraksta parasti cilvēki savas spējas novērtēja tā, ka 49% varētu pildīt apkopēja darbu, 34% dežuranta, 14% sētnieka, fasētāja, 13% pastnieka, datu ievadu operatora, 9% autovadītāja, 7% kurjera, 6% dispečera un klientu apkalpošanas speciālista darbu un 5% auklītes darbu. Galvenās problēmas darba atrašanā ir, ka cilvēki vēlas strādāt uz pusslodzi, nav pielāgotu darba apstākļu, nav latviešu valodas zināšanu, maza stresa noturība, nav datorprasmju, zaudēta kvalifikācija, piemēram, nestrādā jau 12 gadus, attālinājušies no reālās dzīves izpratnes.

Visvairāk darbu meklē II grupas invaliditātes cilvēki – 52%, III grupas  – 39%, bet I grupas – 11%. Pārsvarā šajā projektā iesaistījušies cilvēki ar invaliditāti vecumā no 40 līdz 60 gadiem – 54%. Vīrieši ir 59%, sievietes – 41%, krievvalodīgo – 56%, latviski runājošo 44%. No darba meklētājiem 42% ir iegūta vidējā profesionālā izglītība, 25% vidējā izglītība, 20% augstākā, bet 15% iegūta pamata izglītība, pārsvarā invaliditāte iegūta dzīves laikā.

No projekta sākšanas 2012.gada jūnijā pakalpojumu kopā saņēmušas 245 personas ar invaliditāti, un darbā iekārtojušās 60 personas, tādējādi ceļot gan savas dzīves kvalitāti, gan laužot sabiedrībā pastāvošos stereotipus, gan apliecinot sevi kā vērtīgus darbiniekus konkrētos uzņēmumos, piemēram, datoroperatora, dežuranta, interešu pulciņa audzinātāja, apkopēja,  sētnieka u.c. pakalpojumus. Līdztekus vairākas personas ar invaliditāti sāka mācības Sociālās integrācijas valsts aģentūrā.

Projekta laikā personas ar invaliditāti var saņemt atbalstu piemērota darba atrašanā, individuālās konsultācijas, tikšanās ar potenciālajiem darba devējiem, izglītojošu informāciju, motivējošu atbalstu grupā un atsevišķas praktiskas apmācību nodarbības, t.sk. palīdzību uzrakstīt CV un sagatavoties darba intervijai.  Apvienība „Apeirons” sniedz atbalstu darba sākšanas procesā, kā arī seko līdzi sākot darba gaitas.

Ņemot vērā cilvēku ar invaliditāti interesi par šo pakalpojumu, projekts turpināsies arī 2015.gadā. Pakalpojums ir domāts tikai Rīgā dzīvojošajiem cilvēkiem ar invaliditāti. Aicinām pieteikties cilvēkus ar kustību traucējumiem, dzirdes un runas traucējumiem, kā arī ar iekšējo saslimšanu izraisītu invaliditāti (izņemot ar garīga rakstura traucējumiem vai psihiskām saslimšanām). Saņemot pakalpojumu, netiek izvērtēti klienta ienākumi un materiālais stāvoklis. Lai saņemtu pakalpojumu, ir jāvēršas sev tuvākajā Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajā centrā, un jāsaņem nosūtījums uz nodarbinātības atbalsta pakalpojuma saņemšanu apvienībā „Apeirons”, plašāka informācija pie projektu asistentes Irinas Parhomenko pa tālruni: 67299208, vai e-pastu: irina@apeirons.lv

Informāciju par sociālajiem pakalpojumiem, un sociālo palīdzību galvaspilsētā, kā arī Rīgas Sociālā dienesta teritoriālo centru adresēm var saņemt pazvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

TOP Komentāri

avatar