Policija Zolitūdes lietā atklāj viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus

Pašlaik izmeklēšanas gaitā Valsts policija ir atklājusi, ka vairākiem dokumentiem, kas saistīti ar Priedaines ielas 20. nama būvniecības procesu, ir viltoti paraksti. Šobrīd parakstu viltotājs ir noskaidrots un prokuratūra viņam jau piemērojusi sodu.

 

Dokumentu viltošanas fakts atklājās pēc tam, kad izmeklētāju grupa strādāja ar kratīšanās izņemtajiem dokumentiem un daži no tiem radīja aizdomas par iespējamu viltojumu, tādējādi apstiprinot bažas par būvniecības procesā   bieži sastopamo formālo attieksmi.  Turpmākās izmeklēšanas darbības un veiktās ekspertīzes šīs aizdomas pastiprināja – uz dokumentiem bija viltots paraksts. Savā nodarījumā atzinās arī pati aizdomās turētā persona – 1952. gadā dzimis vīrietis.

Kā liecināja izmeklēšanas rīcībā esošie pierādījumi, minētie dokumentu viltojumi ir veikti 2011. gadā un ir saistīti ar objekta būvniecības pirmo kārtu. Lai nenovilcinātu šo izmeklēšanu un ņemot vērā, ka konkrētā nodarījuma formālais sastāvs pēc Krimināllikuma ir kvalificējams kā mazāk smags (Krimināllikuma 275. panta 2. daļa),   tika pieņemts lēmums par šī nodarījuma izdalīšanu no kopējās Zolitūdes lietas izmeklēšanas. Pabeidzot visas nepieciešamās pirmstiesas izmeklēšanas  darbības, šā gada 17. februārī kriminālprocess par dokumentu viltošanu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Šā gada 20. februārī prokuratūra pieņēmusi lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības, bet 27. februārī  jau pieņemts prokurora  priekšraksts par sodu – 6 minimālo mēnešalgu apmērā. Persona piespriesto sodu jau ir samaksājusi.

Par dokumentu viltošanu saņemtais sods neizslēdz iespēju šo personu saukt pie kriminālatbildības arī par citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, ja izmeklēšanas gaitā tiks noskaidrots, ka šī persona tādus izdarījusi.

 „Izmeklēšanā mēs noskaidrosim katras iesaistītās personas saistību un katra atbildību notikušās traģēdijas kontekstā,” uzreiz pēc traģēdijas sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un šis solījums tiek pildīts. Pirmā persona šobrīd jau ir saņēmusi sodu par dokumentu viltošanu, bet izmeklēšana pamat procesā turpinās. Policija noskaidros katras šī objekta projektēšanā, būvniecībā vai apsaimniekošanā iesaistītās personas iespējamo atbildības pakāpi saistībā ar smagajām sekām, – ēkas sabrukšanu un cilvēku bojāeju. 

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas kriminālprocess ir apjomīgs un darbietilpīgs – vairāk nekā 47 izmeklētāju grupa strādā pie vairākiem desmitiem tūkstošu dokumentu, kas jau šobrīd apvienoti vairāk nekā 30 sējumos.

Izmeklēšanas ietvaros joprojām rūpīgi tiek izskatītas versijas gan par iespējamām kļūdām ēkas projektā, gan par iespējamiem pārkāpumiem ēkas pirmās un otrās kārtas būvdarbu procesā. Tiek vērtēta arī gan būvdarbus uzraugošo institūciju un apsaimniekotāju amatpersonu  rīcība saistībā gan ar ēkas projektu un būvniecību, gan ekspluatāciju.

 

TOP Komentāri

avatar