Pirms Ziemassvētkiem surikati gatavi izrādīt savu guļamistabu

2016.gada augustā surikatu ģimene pārvācās uz jauno mītni Terārija ēkā un iekštelpu remontdarbu dēļ apmeklētājiem nebija iespējams vērot darbīgo saimi ziemas periodā. Šobrīd ar prieku varam ziņot, ka jaunus labturības prasībām atbilstošus apartamentus ieguvuši piecu sugu pārstāvji – grifu pērļvistas, sarkanastes žako, surikati, klinšu damani un jauna dzīvnieku suga – kailie smilšracēji. Tā ir jauka dāvana Ziemassvētkos ne tikai dzīvniekiem, bet arī apmeklētājiem.

Ceturtdien, 21. decembrī plkst. 14.00 aicinām uz Terārija ēkas iekštelpu ekspozīciju atklāšanas pasākumu. Pasākuma laikā klātesošie dosies ekskursijā, iepazīstot Jurģus piedzīvojušos dzīvniekus, kā arī mēģinās atbildēt uz gida āķīgajiem jautājumiem.

Jauna dzīvnieku suga Zoodārzā – kaili un sabiedriski alu racēji no Āfrikas…..

Pirmo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā Terārija ēkā būs aplūkojami neparasti alu dzīvnieki ar milzīgiem zobiem – kailie smilšracēji /Heterocephalus glaber/. To nosaukums ir ļoti precīzs, jo tiem tik tiešām nav apmatojuma – daži desmiti matiņu uz ķermeņa esot pietiekami daudz šai sugai. Alu sistēmas veidošanai tie izmanto gan ķepas, gan arī milzīgos priekšzobus… Vienā alu labirintā dzīvo viena ģimene – vecāki ar saviem pēcnācējiem. Mazuļi dzimst tikai saimes mātei. Saime arī uzskatāmi īsteno darba dalīšanu būvējot tuneļus – pirmais izkasa un atgrauž smilšu čupiņu, kuru ar kājām aizkasa nākošajam. Un tā līdz pēdējais šajā ķēdītē smiltis izmet ārā no alām…

Par Terārija ēku

Terārija ēka tika uzbūvēta 1930. gados. Sākumā tajā dzīvoja trūcīgo ģimeņu bērni, jo līdz 1934. gadam dārzs bija slēgts, vēlāk te pārvietoja Mežu departamenta muzeju. Pēc Otrā pasaules kara šajā ēkā sāka izvietot terārijus ar dzīviem dzīvniekiem. 2012. gadā tika uzsākti apjomīgus Terārija ēkas pārbūves darbi. Vispirms veica ērtu piekļūšanas ceļu izbūvi, izmantojot universālā dizaina pamatprincipus, lai ekspozīcijām piekļūt varētu ikviens apmeklētājs, arī ģimenes ar bērnu ratiem un cilvēki ratiņkrēslā. Savukārt ekspozīciju norobežojošais stikls līdz grīdai ļauj vērot dzīvās radības gan lieliem, gan arī pavisam maziem skatītājiem. 2015. gadā atklājām kalitriksu vasaras mītni, 2016. gada pavasarī jaunu aploku ieguva trompetes degunragputni un augustā Jurģus piedzīvoja surikatu ģimene. Remontdarbi turpinās un Terārija ēkā plānojam veidot vēl daudzas interesantas, mūsdienīgas un labi pārskatāmas ekspozīcijas.

 

Ziemas naktis Zoodārzā turpinās

Arī šogad no 15. decembra līdz 28. janvārim notiek Ziemas naktis Zoodārzā. Zooloģiskā dārza kases atvērtas līdz plkst. 19.00, bet dzīvniekus var vērot līdz plkst. 21.00. Izņēmums ir 24. un 31. decembris, kad zoodārza kases strādās līdz plkst. 14.00 un Ziemas naktis Zoodārzā nenotiks.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar