Pirmajā pusgadā saražo par 50% biodīzeļdegvielas vairāk nekā pērn

Biodīzeļdegvielas ražotājs SIA “Bio-Venta” 2018. gada pirmajā pusgadā saražojis par 50% vairāk biodīzeļdegvielas nekā iepriekšējā gada pirmajā pusē, jo 11. ražošanas sezona šogad uzsākta salīdzinoši agri – pirmā rapšu krava pieņemta jau jūlija vidū.

Kā norāda SIA “Bio-Venta” valdes loceklis Zigurds Erciņš, tad šogad uzņēmums plāno strādāt ar 80% jaudu, tādējādi divkāršojot iepriekšējo divu gadu darba apjomu. “Ražotnes maksimālā ražošanas jauda ir 100 000 tonnu biodīzeļdegvielas gadā. Strādājot uz pilnu jaudu, “Bio-Venta” varētu saražot 12% no Latvijā patērētās dīzeļdegvielas, kas pašlaik tiek importēta,” norāda Z. Erciņš. Biodīzeļdegvielas ražošana Latvijā sniedz nozīmīgu pienesumu valsts tautsaimniecības nozarei, jo tā tiek ražota no vietējām izejvielām, tepat pārstrādāta un arī patērēta.

Biodīzeļdegviela ražotnē Ventspilī, kas ir lielākais biodīzeļdegvielas ražošanas un pārkraušanas komplekss Baltijas valstīs, tiek gatavota no iepirktas rapšu eļļas un “Bio-Venta” rūpnīcā pārstrādātiem rapšiem. Rapsis pārsvarā tiek iepirkts no vietējiem zemniekiem, lauksaimniecību kooperatīviem un graudu vairumtirgotājiem – tieši vai pastarpināti rapsis tiek iepirkts aptuveni no 300 saimniecībām.

“Bio-Venta” sadarbības partneri ir lielākie degvielas vairumtirgotāji un mazumtirgotāji Latvijā un Baltijas valstīs. “Eksportējam biodīzeļdegvielu arī uz Skandināvijas valstīm, kur to patērē visu gadu. Rapšu pārstrādes rezultātā rodas rapšu rauši, kas ir proteīniem bagāts produkts. Šo produktu eksportējam uz Skandināvijas valstīm, kur to izmanto kā barību zivīm, govīm un vistām,” par dažādiem rapša izmantošanas veidiem stāsta Z. Erciņš.

Viens no lielākajiem biodīzeļdegvielas iepircējiem Latvijā ir pašmāju degvielas tirgotājs AS “Virši-A”. Arnis Andrianovs, “Virši-A” Pārdošanas daļas vadītājs, stāsta, ka uzņēmumam ir svarīgi, ka biodīzeļdegviela tiek ražota Latvijā un var izmantot vietējos, Latvijas laukos izaudzētos resursus. Pēc A. Andrianova teiktā, “Virši-A” sadarbību ar “Bio-Venta” uzsāka, stājoties spēkā likumdošanas normai, kas nosaka biodegvielas piemaisījumu dīzeļdegvielai kā obligātu komponenti laika periodā no aprīļa vidus līdz oktobra beigām. “Lai nodrošinātu likumdošanas normas izpildi, nolēmām sadarboties ar uzņēmumu “Bio-Venta”, kas, tāpat kā mēs, ir vietējā kapitāla – Latvijas, uzņēmums. Mēs augsti novērtējam biodīzeļdegvielas kvalitāti, kuru tāpat vērtē arī Skandināvijas valstīs,”  tā A. Andrianovs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar