Pirmā Pasaules koru olimpiādes nedēļa aizritējusi veiksmīgi

Pirmā olimpiādes nedēļa ir pagājusi bez starpgadījumiem organizatoriskajā jomā, toties ar ievērojamiem pasaules un Latvijas koru panākumiem koru sacensībā. Kā preses konferencē uzsvēra Pasaules koru olimpiādes rīkotājorganizācijas „Interkultur”  (Vācija) prezidents Ginters Tīčs, Rīga ir ideāli piemērota šāda pasākuma rīkošanai gan sakārtotās infrastruktūras, gan skaisto koncertzāļu dēļ.

„Daudzie ciemiņi ir burtiski atdzīvinājuši Rīgas ielas, koristi dzied visur, arī ielu krustojumos, bet pilsētas atbildīgajiem dienestiem nav nekā, ko ziņot par problēmām, – viss līdz šim ir noritējis mierīgi,” gandarījumu preses konferencē pauda Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

„Es esmu pozitīvi pārsteigts un iepriecināts par atklāšanas ceremoniju, par daudzajiem koncertiem, kas ir notikuši pārpildītās koncertzālēs, un īpaši priecīgs par Latvijas koru augsto kvalitāti,” pirmdien, 14. jūlijā, medijiem pauda INTERKULTUR prezidents Ginters Tīčs, īpaši sakot paldies arī Rīgas iedzīvotājiem par prieku un mīlestību, ar kādu tiek uztveri Pasaules koru olimpiādes sarīkojumi.

„Pirmā Pasaules koru olimpiādes nedēļas noslēgumā Lielkoncertā Mežaparkā  trīs Baltijas valstu kordziedātājiem un diriģentiem tika pasniegta pirmā Pasaules koru Miera balva. Tā ir Pasaules koru padomes atzinība par ieguldījumu dziedāšanas tradīcijas uzturēšanā un saglabāšanā.  Varam justies gandarīti, ka šī balva pirmoreiz tiek pasniegta laikā, kad Rīgā notiek Pasaules koru olimpiāde un Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta,” teica nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle, izsakot pateicību visiem Latvijas dziedātājiem un diriģentiem.

 

Pēc pirmās sacensību nedēļas noslēgšanās Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Ralfs Eizenbeiss uzsvēra koru snieguma augsto māksliniecisko līmeni, kā arī izaugsmi.

„Čempionu sacensībā mums ir ne tikai katras kategorijas uzvarētāji, kurus svētdien varējām redzēt divos iespaidīgos Čempionu koncertos. Kopumā esam pasnieguši 109 zelta medaļas, kas nozīmē, ka lielākā puse no koriem, kas piedalījās, ir saņēmuši augstāko novērtējumu. Tā ir zīme, cik ļoti attīstījusies Pasaules koru olimpiāde. Konkursos ir bijusi ļoti liela koru konkurence, konkursantu ir daudz, un šāds novērtējuma rezultāts apliecina augsto māksliniecisko kvalitāti,” sarunā ar medijiem pauda R. Eizenbeiss.

„Arī šajā nedēļā konkurence konkursos būs ļoti saspringta. Šajā nedēļā vērtēsim gospeļmūziku, folkloru un džeza kategorijas. Vēl viena virsotne, ko nepalaist garām, ir skolēnu kori, kuros dzied bērni līdz 12 gadu vecumam,” iepazīstināja Eizenbeiss.

Viņš izcēla arī laikmetīgās mūzikas kategoriju: „Izsludinot pieteikšanos šai kategorijai, mēs noteicām, ka korim obligāti jādzied viens pasaules pirmatskaņojums. Tas nozīmē, ka šīs kategorijas konkursā dzirdēsim 20 pasaules pirmatskaņojumus, kas savukārt būs zīme un apliecinājums tam, kādā virzienā  šobrīd dodas pasaules koru mūzika.”

Visi rīdzinieki un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt Pasaules koru olimpiādes otrās nedēļas konkursu koncertus, un baudīt džeza, folkloras, popmūzikas un citu kategoriju koru sniegumu.

 

Vērtējot žūrijas darbu Pasaules koru olimpiādes pirmajā daļā, starptautiskās žūrijas pārstāve no Dienvidāfrikas diriģente Renette Buvere īpaši uzsvēra šādu starptautisku sarīkojumu nozīmību kormūzikas attīstībai: „Ir ļoti vērtīgi satikt žūrijā kolēģus no visas pasaules, kas visi ir izcili speciālisti. Mēs katrs esam atšķirīgi, tāpēc darbs visiem kopā ir ļoti svarīgs, un mums nākas vienoties par vienu kopīgu viedokli, vērtējot daudz izcilu koru.” R.Buvere arī iezīmēja paralēli starp Latvijas un Dienvidāfrikas koru mūziku: „Lai  gan esam tālu viens no otra, mums ir daudz kas kopīgs. Esmu lepna, ka varam rīdziniekus iepazīstināt ar mūsu koriem. Arī mūsu tauta ilgus gadus ir bijusi apspiesta, un arī mēs šīs grūtības esam pārvarējuši dziedot.”

 

Savukārt Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, atskatoties uz aizvadīto nedēļu, teica: „Manā un visu organizatoru vārdā sirsnīga pateicība visiem – dziedātājiem, mūziķiem, dejotājiem, diriģentiem, kas sagatavoja Mežaparka lielkoncerta programmu, un, protams, izturīgajiem un drosmīgajiem klausītājiem, kas nenobijās no lietus! Kopā mēs radījām brīnišķīgu svētku sajūtu Mežaparka estrādē, kas pierādīja, ka dziesmai patiešām ir varens spēks!”

 

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27`000 dalībniekus. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000. gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju INTERKULTUR.

 

Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas nodrošina pasākumu tehnoloģisko atbalstu, tajā skaitā, bezmaksas WiFi. Tehnoloģijas palīdz iepazīstināt plašu publiku ar kultūras vērtībām, kā arī veicina ikviena interesenta iesaisti unikālos kultūras dzīves notikumos. Rīgā lietotājiem ir pieejami gandrīz 1000 bezmaksas WiFi punkti, un, pateicoties tam, Rīga ir kļuvusi par Eiropas bezmaksas WiFi galvaspilsētu. Pasaules koru Olimpiādes dalībnieku ērtībai izveidoti arī papildus WiFi punkti izveidoti koncertu norises vietās – Vērmanes dārza estrādē, Olimpiskajā sporta centrā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, „Lielās ģildes” koncertzālē, kā arī Lielkoncerta 13. jūlijā laikā Mežaparka estrādē. 

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar