Pirmā nedēļa ar Eiro pagājusi mierīgi un droši

Kā norāda Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, Valsts policija Eiro ieviešanas gaitā ir apzinājusi visus iespējamos drošības riskus un rūpīgi tiem gatavojusies jau ļoti laicīgi. Policijas darbinieki visā Latvijā joprojām strādā pastiprinātā režīmā, lai naudas pārejas posms  būtu drošs visiem iedzīvotājiem un komersantiem. Jau sākot no 27. decembra Valsts policija īpašu uzmanību pievērš vietām, kur sastopama lielāka naudas plūsma-  kredītiestādēm, bankomātiem, Latvijas pasta filiālēm un citām vietām, kur koncentrējas lielas naudas summas. Šajā darbā tikai decembra mēnesī bija iesaistīti  3569 Valsts policijas darbinieki.

 

Valsts policijas rīcībā ir vairāk nekā 100 detektori, kas operatīvi ļauj noteikt, vai Eiro banknote nav viltota. Šādus detektorus iegādājušies arī virkne uzņēmēju- ne vien lielie tirdzniecības tīkli, bet arī  mazās un vidējās tirdzniecības vietas un tirgi.

 

Šobrīd Valsts policijas redzes lokā nonākuši tikai  atsevišķi gadījumi, kad apgrozībā parādījušās iespējams viltotas Eiro banknotes, kā arī konstatēts viens krāpšanas gadījums. Šajā situācijā Valsts policija vēlreiz aicina  iedzīvotājus būt īpaši piesardzīgiem un sargāt savus maksājumu karšu datus, kā arī rūpīgi iepazīties ar Eiro pretviltošanas pazīmēm.

 

Iespējams viltotās Eiro banknotes pēc naudas nodošanas ir konstatētas degvielas uzpildes stacijā un  veikalā Rīgā, kā arī  bankas filiālē Cēsīs.

 

Savukārt no krāpniekiem  ir cietusi 65 gadus veca sieviete. Valsts policijā vērsās sieviete, kura pastāstīja, ka gada sākumā viņai pa telefonu piezvanīja vīrietis, kurš uzdevās par bankas pārstāvi un piedāvāja palīdzību latu samainīšanai uz Eiro. Uzticoties krāpniekam, sieviete nosauca viņam savus elektroniskās bankas kodus. Jau krietni vēlāk sieviete konstatēja, ka no viņas bankas konta pazudusi  pensija- 281 Eiro. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

 

Valsts policija atgādina-  neskatoties uz to, ka šobrīd konstatēto pārkāpumu skaits ir niecīgs, Valsts policija aicina iedzīvotājus nezaudēt modrību un  atcerēties dažus nosacījumus, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamām situācijām:

 

  • Nekādā gadījumā nemainiet naudu pie svešinieka. Mainiet to  pasta nodaļā vai bankā!!!
  • Nevienam neatklājiet savus personas vai maksājumu kartes datus! Atcerieties, ka bankas nekad  nepārbauda Jūsu konta stāvokli vai drošību, prasot telefoniski nosaukt datus!
  • Neuzglabājiet mājās lielas naudas summas! Nestāstiet citiem par saviem ietaupījumiem vai plāniem, kad un kur gatavojaties naudu mainīt.
  • Neturiet makā lielas naudas summas! Pēc maiņas naudu noglabājiet apģērba iekškabatās!
  • Uzmanieties no kabatzagļiem! Ja pie Jums atrodas liela naudas summa, izvairieties no braukšanas sabiedriskā transportā, neejiet uz veikalu vai tirgu!

TOP Komentāri

avatar