Pieredzes stāsts: Atteikties no laba darba ārzemēs, lai veidotu biznesa Latvijā

“Elko EP Baltic” līdzīpašnieks un vadītājs Gļebs Kiseļovs ir jauns un ambiciozs uzņēmējs, kurš pēc studijām Lielbritānijā atteicies no piedāvājuma veidot karjeru ārvalstīs, bet atgriezies Latvijā un nolēmis strādāt pie tā, lai viņa vadītais uzņēmums kļūtu par Nr.1 nozarē. Runājot par sava biznesa attīstību, viņš uzsver, ja neiesi, nerunāsi un nepiedāvāsi, neko arī nesasniegsi.

Iemainīt biznesa uzsākšanu Latvijā, pret labu darbu ārzemēs 

Vēl pirms pusotra gada studēju Lielbritānijā, vienlaikus strādājot arī labā amatā bankā. Gada laikā saņēmu trīs paaugstinājumus, līdz kļuvu par departamenta vadītāju. Būdams vēl tikai students saņēmu ļoti labu algu, tāpēc domāju arī par palikšanu tur pēc studijām un tālāku karjeras veidošanu. Saņēmu arī piedāvājumu strādāt tās pašas bankas filiālē Krievijā, kur pavērtos plašas karjeras iespējas, taču nolēmu, ka vēlos attīstīt pats savu uzņēmumu. Vēlējos redzēt sava darba rezultātu un iegūt pievienoto vērtību, tāpēc biju gatavs ieguldīt savu laiku un naudu. Bez tam pietrūka arī draugu, kas palikuši Latvijā, un māju sajūtas, tāpēc nonācu pie lēmuma atgriezties Latvijā. No draugiem un tuviniekiem gan saņēmu jautājumus, kāpēc to daru, taču tas nemainīja manu lēmumu. Ja esmu ko apņēmies darīt, vienmēr to arī izdaru!

Atrast nozari un spert pirmos soļus

Pēc šī lēmuma bija jāatrod joma, kurā uzsākt savu biznesu. Analizējot dažādus apstākļus, secināju, ka perspektīva nozare ir t.s. gudrās mājas. Tā kā manas zināšanas un pieredze saistījās tieši ar uzņēmējdarbību, nevis tehniskajiem risinājumiem, sāku meklēt sadarbības partnerus un nonācu līdz Čehijas milzim “Elko EP”. Divas reizes uzrunāju kompāniju, tā arī nesaņēmis atbildi, bet trešajā reizē mana neatlaidība atmaksājās. Šobrīd vadu “Elko EP Baltic”, kurā 60% pieder Čehijas investoriem, bet 40% – man. Ceļš līdz šādam iznākumam bija gana interesants – nostrādāja arī veiksmes faktors, jo uzņēmumam nebija sava pārstāvja Baltijas valstīs. Devos uz uzņēmuma rīkotajām apmācībām, apguvu visu par viņu piedāvāto produktu Wireless Smart Homes, par pašu kompāniju un jau 2017. gadā, kad absolvēju studijas, sāku biznesa attīstību Latvijā, dibinot Echoo Smart Homes uzņēmumu. Gadu pirms tam Echoo kļuva tik veiksmīgs, ka čehi ieraudzīja potenciālu un piedāvāja dibināt viņu meitas uzņēmumu Baltijā.

Ja neiesi, nerunāsi un nepiedāvāsi, neko arī nesasniegsi

Biznesā neiztikt bez pacietības un neatlaidības, piemēram, pirmajos trīs darbības mēnešos Echoo nebija klientu. Jāpiemin, ka kompānijas galvenā mērķauditorija ir uzņēmumi, kuri nodarbojas ar elektroierīču uzstādīšanu. Bija nepieciešama uzdrošināšanās, lai uzrunātu lielo projektu īstenotājus, kuri, piemēram, būvē viesnīcas un tamlīdzīgus liela apjoma pasūtījumus. Bet tas atmaksājās! Ieguvām pirmos klientus, un arī čehu investori saskatīja potenciālu, viņi redzēja, ka mēs – Baltijā – nebaidāmies no lielajiem nozares spēlētājiem. Tā ir viena no biznesa pamattēzēm – ja neiesi, nerunāsi un nepiedāvāsi, neko arī nesasniegsi.

Pieredzējušu uzņēmēju atbalsts

Biznesa izveides sākumā man bija daudz jautājumu, uz kuriem pats nespēju atbildēt, piemēram, kā veidot zīmola atpazīstamību, kā atrast partnerus un klientus u.tml. Šajā ziņā man noderēja programma Mentorklase, ko īsteno Biznesa augstskolas Turība Biznesa inkubatorā. Tādi pieredzējuši mentori kā uzņēmēji Andris Vanags un Anrī Leimanis man palīdzēja saprast, kā strādāt ar ārvalstu akcionāriem, kā attīstīt savu biznesu un arī augt pašam kā uzņēmējam. Viņi sniedza gan praktisku atbalstu, gan iedvesmoja, tāpēc arī pats nākotnē esmu nolēmis kļūt par mentoru. Ticu, ka dots devējam atdodas. Pagaidām man vēl daudz jāmācās un jāattīstās pašam, lai gan arī šobrīd pie manis cilvēki vēršas pēc padoma biznesa jautājumos.

Kļūt par Nr.1 nozarē

Es noteikti negrasos apstāties pie sasniegtā – lai gan daudz jau ir izdarīts, priekšā stāv vēl lielāks darbs. Mūsu mērķis ir kļūt par Nr.1 spēlētāju savā nozarē. Lai to sasniegtu, jāstrādā arī pie klientu izglītošanas, lai uzņēmumi, kuri nodarbojas ar uzstādīšanu, kā arī produkta gala saņēmēji zinātu, kādas priekšrocības sniedz gudrie risinājumi, kādi ir mūsu piedāvātā produkta plusi u.tml. Jo lielāku darbu ieguldīsim izglītošanā, jo plašākas attīstības iespējas mums būs.

15 gadu laikā vismaz 70% ēku būs t.s. gudrās ēkas

Vēlamies uzsvērt, ka ēku automatizēšana nenozīmē tikai jaunu ēku aprīkošanu, tieši pretēji – jaunākās nozares tendences aizvien vairāk attiecas uz jau esošo ēku automatizāciju un aprīkošanu ar gudrajiem risinājumiem. Tiek prognozēts, ka 15 gadu laikā vismaz 70% ēku būs t.s. gudrās ēkas. Tāpat attīstās arī gudro pilsētu koncepts jeb t.s. Smart City. Jau šobrīd vairāk nekā 20 pašvaldības ir paredzējušas savā budžetā finansējumu gudro tehnoloģiju ieviešanai, turklāt tās nav tikai republikas pilsētas, bet arī salīdzinoši nelielas pašvaldības. Uzskatu, ka nemaz nav jāgaida tāla nākotne, tuvāko desmit vai divdesmit gadu laikā katrā Latvijas pilsētā būs kāds Smart City risinājums.

Autors: “Elko EP Baltic” līdzīpašnieks un vadītājs Gļebs Kiseļovs

TOP Komentāri

avatar