Pie Saeimas stundām ilgi būrī sēdēs cilvēki

Sagaidot izšķirošo balsojumu par savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos Latvijā, pirmdien un otrdien, visas darba dienas garumā, dzīvnieku aizstāvības organizācijas “Dzīvnieku brīvība” rīkotajā akcijā cilvēki brīvprātīgi uzturēsies ieslodzīti būrī pie Saeimas. Akcijas dalībnieki vēlas vērst Saeimas deputātu uzmanību uz Tautsaimniecības komisijas priekšlikuma nepilnībām un aicina deputātus saglabāt likumprojektu 2. lasījuma redakcijā, nosakot, ka Latvijā ir aizliegta visu savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos un atrakcijās.

Akcijas rīkotāji uzsver, ka priekšlikums par izņēmumu saraksta veidošanu ir uzskatāms par deputātes Jūlijas Stepaņenko un Tautsaimniecības komisijas atkārtotu mēģinājumu apiet aizliegumu izmantot cirkā savvaļas sugu dzīvniekus.

“Tas ir mēģinājums apmānīt Saeimas deputātus! Apzināti ignorējot kompetento iestāžu, ekspertu un NVO atzinumus, ar puspatiesībām un juridiskām viltībām Tautsaimniecības komisija un Jūlija Stepaņenko kā vienīgo iespējamo variantu piedāvā šķietamu risinājumu neesošām problēmām,” norāda biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītājs Aivars Andersons. “Aizbildinoties ar “precizējumiem”, likumā apzināti cenšas iestrādāt bīstamu robu, lai pavērtu plašas iespējas tālākai savvaļas dzīvnieku izmantošanai cirkā, kas ir pretrunā ar Saeimas balsojumu likumprojekta pirmajos divos lasījumos.”

Likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieki aizsardzības likumā” tika izstrādāts pusotra gada laikā ekspertu darba grupā, kurā piedalījās kompetentās valsts iestādes, eksperti, veterinārārsti, juristi un virkne nevalstisko organizāciju. Likumprojekts paredz aizliegumu izmantot cirkā un atrakcijās jebkādus savvaļas sugu dzīvniekus, vienlaikus paredzot iespēju turpināt izmantot atrakcijās mājdzīvniekus kā, piemēram, suņus, kaķus, kazas, zirgus u.c. Tautsaimniecības komisija pirmajā lasījumā aicināja noraidīt likumprojektu kopumā, bet otrajā un trešajā lasījumā rekomendēja ieviest izmaiņas, kas noteiktu būtiskas atkāpes no savvaļas dzīvnieku cirka aizlieguma.

Foto: Niks Freimanis

TOP Komentāri

avatar