Pie Saeimas notiks protests “Par cilvēcīgu cirku”

Sabiedriskās vides un dzīvnieku aizsardzības organizācijas aicina ikvienu, kam rūp dzīvnieku aizsardzība, ceturtdien plkst. 8.30-9.00 piedalīties piketā pie Saeimas, lai paustu atbalstu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos Latvijā. Uz piketu aicina vides un dzīvnieku aizsardzības organizācijas “Dzīvnieku brīvība”, “Pasaules dabas fonds”, “Zemes draugi”, “Dzīvnieku draugs”, “Ulubele”, “DzīvniekuPolicija.lv”, “Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa”, “homo ecos:”, “Zaļā brīvība” un daudzas citas.

Likumprojektu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos Latvijā pēc Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdes lēmuma pērn izstrādāja ekspertu darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no vairākām ministrijām, kompetentajām valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, kā arī neatkarīgi dzīvnieku speciālisti un veterinārārsti. Ekspertu darba grupas izstrādātie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā šobrīd tiek skatīti Saeimā, taču Saeimas Tautsaimniecības komisija 21. marta sēdē neatbalstīja likumprojekta tālāku virzību. Līdz ar to turpmāka likumprojekta skatīšana ir pilnībā atkarīga no Saeimas deputātu balsojuma 30. martā.

“Tautsaimniecības komisijas lēmums noraidīt likumprojektu tika pieņemts balstoties nekvalitatīvos argumentos, ignorējot ekspertu atzinumus un neiedziļinoties jautājumā pēc būtības. Šāds komisijas lēmums noniecina pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanos un izrāda klaju necieņu pret valsts iestāžu darbu,” norāda biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītājs Aivars Andersons. “Aicinām ikvienu, kuram rūp dzīvnieku aizsardzības jomas attīstība un kvalitatīvs likumdošanas process, uz protestu pie Saeimas, lai mudinātu deputātus godprātīgi pildīt savus pienākumus un atbalstīt likumprojekta tālāku izskatīšanu.”

Pašlaik 23 valstīs visā pasaulē ir pieņemts vispārējs aizliegums cirkā izmantot savvaļas dzīvniekus vai jebkādus dzīvniekus. Deviņās Eiropas Savienības valstīs ir aizliegta jebkādu dzīvnieku vai savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā, bet deviņās citās valstīs ir spēkā daļēji aizliegumi. Šī tendence aizliegt ētiski problemātisko savvaļas dzīvnieku cirku liecina par sabiedrības vēlmi aizsargāt dzīvniekus, atsakoties no viņu izmantošanas izklaidē, kā arī iezīmē mūsdienīgu izpratni par cirka mākslu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar