Pie “Rimi” piketē par dzīvnieku labturību

Piketi pie “Rimi” veikaliem Rīgā turpinās jau kopš augusta sākuma. Tie sākās drīz pēc tam, kad atklātībā nāca šokējoši materiāli par dējējvistu dzīves apstākļiem fermās, kurās tiek ražotas “Rimi” zīmola olas. Līdz šim Rīgā ir jau notikuši 11 piketi pie “Rimi” veikaliem. Akciju rīkotājs biedrība “Dzīvnieku brīvība” norāda, ka publiska kampaņa pret “Rimi” uzsākta pēc mēnešiem ilga dialoga ar “Rimi”, kura gaitā uzņēmums atteicās spert jebkādus konkrētus soļus, lai uzlabotu dējējvistu dzīves apstākļus.

“Rimi savā korporatīvajā sociālās atbildības politikā apgalvo, ka gādā par to, lai dzīvniekiem tiktu nodrošināti draudzīgi apstākļi, kuros tie var paust savu dabisko uzvedību. Pilnīgi pretēji šiem apgalvojumiem, “Rimi” turpina tirgot un pat kā sava zīmola produktu apzīmēt sprostos dētas olas, kas saistās ar sevišķi zemu dzīvnieku labturības līmeni,” norāda biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Katrīna Krīgere. “Sprostos vistas visu savu dzīvi pavada ciešanās – saspiestas metāla režģu konstrukcijās, kurās tās nevar pat pastaigāt vai izplest spārnus. Mēs aicinām “Rimi” saskaņot savus vārdus ar darbiem un apņemties izbeigt sprostos dētu olu tirdzniecību līdz 2025. gadam, kā to jau ir izdarījuši neskaitāmi veikalu tīkli Eiropā.”

Pasaulē un Eiropā uzņēmumi arvien biežāk pievērš uzmanību sava biznesa ētikai un sociālajai atbildībai. Tā ietver sevī rūpes gan par sabiedrības vērtībām, gan par dzīvnieku labklājību un vides aizsardzību. Tā kā dējējvistu turēšana sprostos ir saistīta ar ļoti sliktiem dzīves apstākļiem šiem dzīvniekiem, arvien vairāk uzņēmumu atsakās no sprostos dētu olu tirdzniecības un izmantošanas.

Eiropā apņemšanos līdz 2025. gadam pilnībā izbeigt sprostos dētu olu tirdzniecību pauduši jau neskaitāmi mazumtirdzniecības tīkli, tostarp Lidl, Tesco, Aldi, Intermarché, Carrefour, Jerónimo Martins un citi. No sprostos dētu olu izmantošanas atsakās arī viesnīcu tīkli, sabiedrisko ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, pārtikas ražotāji un restorāni. Pēdējo mēnešu laikā arī Latvijā daudzi uzņēmumi ir atteikušies no sprostos dētu olu izmantošanas, piemēram, viesnīca – restorāns “Neiburgs”, restorāni “Fontaine Delisnack Rīga”, “Rocket Bean Roastery”, “Laivas”, ātrās ēdināšanas restorānu tīkls “Street Burgers” un citi.

TOP Komentāri

avatar