Pētījums: Iedzīvotāji Latvijas laukos ģimenes ārstu apmeklē retāk kā pilsētnieki

Indeksa rezultāti rāda, ka lauku reģionos iedzīvotāji ģimenes ārstu apmeklē retāk kā Latvijas pilsētās. 23% laukos dzīvojošo ģimenes ārstu pēdējo reiz apmeklējuši pirms gada vai diviem, bet 10% senāk kā pirms trīs gadiem. Neraugoties uz to, vairāk kā puse jeb 56% laukos dzīvojošo tā pat kā Latvijas pilsētās dzīvojošie (54%) savu veselības stāvokli vērtē kā kopumā veselīgu.

Interesanti, ka lauku iedzīvotāji krietni retāk izjūt veselības problēmas, kas traucētu ikdienas aktivitātēm. 51% laukos dzīvojošo pēdējā gada laikā nav saskārušies ar veselības problēmām, kas būtu traucējušas ikdienas aktivitātēm, savukārt pilsētās tie ir 45%. Laukos tikai 14% iedzīvotāju norādījuši, ka veselības problēmas stipri traucējušas ikdienas gaitām. Tai pat laikā 18% Latvijas pilsētās dzīvojošie apstiprina, ka saskarušies ar šādām veselības problēmām.

Kā rāda Veselības indeksa dati, visbiežāk (44%) lauku iedzīvotāji informāciju par veselīgu uztur smeļas nespecializētos masu medijos, 24% lasa un uzklausa padomus specializētos veselības tematikai veltītos izdevumos, bet tikai 5% lasa ārstiem domātu profesionālus medicīniskos žurnālus. Savukārt teju lielākā daļa (45%) lauku iedzīvotāju atzīst, ka īpaši neseko līdzi informācijai par veselīgu uzturu, kamēr Rīgā (35%) un citās pilsētās (38%) šis skaits ir mazāks.

“Interesanti, ka lielākā daļa informāciju par veselīgu dzīvesveidu iegūst no nespecializētajiem masu medijiem. Šeit būtu jāvērš mediju uzmanība, ka principā ir svarīgi runāt par profilaksi un veselības pārbaudēm medijos. Spriežot pēc datiem, cilvēki tomēr klausās un atceras medijos dzirdēto un redzēto. Līdz ar to par šo jautājumu būtu vērts runāt – vienreiz tikai sadzirdam, otrreiz sadzirdam un nodomājam, ka jau reiz esam ko tādu dzirdējuši. Ļoti iespējams, ka trešajā reizē sadzirdot, jau esam piefiksējuši un veicam ieteiktās profilaktiskās pārbaudes. Arī žurnālistiem to būtu jāņem vērā. Domāju ka ar šo jautājumu cieši saistīti un izskaidrojami arī rezultāti “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa” daļā par veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, kurā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīmējuši, ka ikdienā patērē ieteicamo ūdens daudzumu (56%). Tieši šis ieteikums šķiet medijos kultivēts visai bieži. Būtu vērtīgi, ja tik pat aktīvi sabiedrība tiktu informēta par dažādu veselības stāvokļa pārbaužu veikšanu.,” pārliecināts Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents, diētas ārsts Andis Brēmanis.

Jautājot par dažādu veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, visbiežāk iedzīvotāji laukos norādījuši, ka izdzer vismaz 1-1,5l ūdens diennaktī (51%), nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides (50%), profilakses nolūkos nekad nepārsniedz pieļaujamo alkohola normu (45%), velta pietiekami daudz laika miegam (38%) un ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus (36%).

Pirmais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” ir pētījums par Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējumu un profilakses lomu ikdienā, ko veidojuši aptieku tīkli “Mana Aptieka” un “Apotheka”. Indeksa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības apzināšanos par savu veselības stāvokli un pievērst lielāku uzmanību veselības profilaksei, kā arī popularizēt veselīga dzīvesveida nozīmi. Indekss izveidots 2016. gada maijā, kad  tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

TOP Komentāri

avatar